Sci/Tech

WikiLeaks: Evo kako vas špijuniraju putem kućnih rutera

Vikiliks (WikiLeaks) je objavio dokaze o tome kako je CIA nadzirala pojedince, u ovom slučaju preko kućnih rutera.
WikiLeaks: Evo kako vas špijuniraju putem kućnih rutera
Portal AnalitikaIzvor

WikiLeaks je objavio dokument od čak 175 stranica u kojem se dokazuje kako je CIA posebnim firmverom instaliranim u kućne rutere nadzirala kompletan saobraćaj podataka korisnika tih uređaja. Ova „akcija“ nazvana je CherryBlossom i dio je velike afere Vault7 koja je u posljednje vrijeme omiljeno štivo svih koji prate ovu tematiku, a u sklopu koje WikiLeaks objavljuje stranice dokumenata koji dokazuju špijuniranje i nadzor običnih građana.

U slučaju afere CherryBlossom radi se o implementaciji posebnog firmvera u rutere koji nosi upravo to ime. Jednom, kada je firmver bio „uguran“ u rutere, ali i bežične AP-ove i druge uređaje, CIA je dobila potpuni nadzor nad saobraćajem koji je išao preko zaraženog uređaja.

Cijela priča počela je još prije deset godina, 2007. godine, a ono što je posebno zanimljivo i čega se mnogi s pravom groze, jeste činjenica da su inficirani ruteri najmanje deset velikih proizvođača, među kojima su i neka od najpoznatijih imena u ovoj industriji - Linksys, DLink, Belkin...

Dokumenti dokazuju kako je CherryBlossom bio integralni dio najmanje 25 modela rutera, ali je s raznim modifikacijama i naknadnim verzijama zarazio najmanje 100-tinjak modela koji su zapravo postali izvor za praćenje tajnih agenata i CIA majstora za špijuniranje.

Jednostavno objašnjenje koje nudi WikiLeaks kroz objavljene dokumente navodi kako je CherryBlossom zapravo firmver baziran na Linux-u, koji je jednom instaliran na ruter, pretvorio uređaj u dio CIA-ine mreže i cjelokupni promet je preusmjeravao na posebne servere pod nadzorom CIA-e, a koji su se nazivali CherryTree. Agenti su imali pristup apsolutno svakom detalju korisničkog saobraćaja i njegovih podataka koje su analizirani bez ikakvog nadzora ili odobrenja.

Izvor: N1info/Morguefile

Portal Analitika