Abiznis

Radunović: Ovo su mjere sa mjerom; MMF: Bez mjera štednje nastupila bi dužnička kriza

Šef misije MMF-a za Crnu Goru Martin Petri kazao je da bi bez mjera koje Vlada planira da sprovede, a koje podrazumijevaju povećanje PDV-a na 21 odsto i veće akcize na ugalj i cigarete, država upala u dužničku krizu. MMF je naglasio da je najveći problem Crne Gore javni dug, dok iz Ministarstva finansija poručuju da je cilj mjera štednje, između ostalog, stvaranje budžetske rezerve za otplatu kredita koji dospijevaju za naplatu u narednim godinama.
Radunović: Ovo su mjere sa mjerom; MMF: Bez mjera štednje nastupila bi dužnička kriza
Portal AnalitikaIzvor

“Vlada je formirala fiskalnu strategiju i vjerujemo da bi bez nje nastupila dužnička kriza, tako da je neophodna. Mislimo da je paket mjera kvaltetan i da su mjere realne. Rezultat ovih mjera može biti bolji nego što predviđamo. Ove godine očekujemo rast BDP-a od tri odsto, a u 2018. takođe očekujemo rast od blizu tri odsto”, rekao je zvaničnik MMF-a.

Petri je kazao da povećanje PDV-a utiče na svakoga, ali da je ono neophodno.

“Prema našim projekcijama povećanje PDV-a će povećati potrošačke cijene za jedan odsto, ali ako će to rezultirati rastom BDP-a od tri odsto onda je to opravdano”, rekao je Petri.

Odgovarajući na pitanje novinara ko je kriv za ovakvo stanje, Petri je rekao da su perspektive za crnogorsku ekonomiju pozitivne i da se Vlada suočila sa svim izazovima.

“Vjerujemo da će mjere koje sprovodi Vlada donijeti rezultate. Ako se sprovede strategija Vlade neće biti potrebe za aranžmanom sa MMF-om”, rekao je Petri.

On ističe i da problem duga postoji zbog brojnih deficita iz prošlosti, kao i da je globalna finansijska kriza predstavljala ograničavajući faktor. 

Ministar finansija Darko Radunović kazao je da je cilj ministarstva konsolidacija javnih finansija radi poboljšanja standarda građana.

“Cilj je da se mjerama konsolidacije smanji budžetski deficit i konsoliduje javni dug na 67 odsto BDP do 2020. godine. Ovo je strategija koja je usvojena na period od 2017. do 2020. i ne razmišljamo o povećanju PDV-a preko 21 odsto. Ovo su mjere sa mjerom. Situacija nije idealna i ovo je neophodno”, rekao je Radunović.
Dodaje i da država ne ulazi u aranžman sa MMF-om.

"Sa MMF-om imamo saradnju na nivou tehničke pomoći. Treba reći da zemlje okruženja, osim Crne Gore, imaju aranžman sa MMF-om, Srbija u vrijednosti od 1,2 milijarde eura, BiH u vrijednosti od 550 miliona itd. Ne razumijem zašto se u dijelu javnosti potencira da ćemo ući u aranžman sa MMF-om, jer o tome ne pregovaramo", kazao je Radunović.

Njegove navode potvrdio je i zvaničnik MMF-a.

-Savjetodavno ćemo pomoći Crnoj Gori i uvjeravam Vas da nema zahtjeva od strane Vlade Crne Gore za aranžman sa MMF-om- rekao je Petri.

Guverner i bivši ministar finansija Radoje Žugić ocijenio je da su Vladine mjere štednje dobro birane i osmišljene. 

-Što se tiče odnosa prema MMF-u, ne vidim razlog da se sa strahom odnosimo prema nekom ko je objektivan i dobronamjeran i oni su uvijek dobrodošli sa ovakvim pristupom- istakao je Žugić, napominjući da turizam, konstantnim rastom od sedam do deset odsto na godišnjem nivou, generiše trenutnu stopu ekonomskog rasta.

-Iskoristićemo sve moguće podsticaje da oživimo industrijsku proizvodnju. Lani smo imali veliki priliv SDI, ali i odliv novčane mase. Na odliv novčane mase i priliv stranih investicija uticala je i činjenica što jedna skandinavska država ima nižu stopu poreza na dobit od Crne Gore- istakao je Žugić. 
  

Portal Analitika