Abiznis

Teže je voditi našu nego američku ekonomiju

Lakše je voditi američku nego crnogorsku ekonomiju, jer je njihova razuđena, a naša plitka i svaki problem se brzo vidi. Mi nemamo emisionu funkciju i ne možemo da menadžerišemo javnim dugom, kao što mogu veliki. Međutim i da možemo da emitujemo novac, to ne bi bilo dobro, jer smo mala ekonomija i brzo bi se to pokazalo kao problem, dok u velikim ekonomijama to funkcioniše za šta su najbolji primjer SAD i Velika Britanija – kazao je za Pobjedu ekonomski analitičar Predrag Drecun, komentarišući podatak da su mnoge zemlje procentualno zaduženije od Crne Gore, čiji je javni dug, po podacima Ministarstva finansija, na kraju prošle godine bio godine 67,5 odsto BDP-a.
Teže je voditi našu nego američku ekonomiju
Portal AnalitikaIzvor

Mnogo veći dug od Crne Gore ima recimo Japan sa 230 posto BDP i SAD sa 100 posto. Dug zemalja Eurozone u prosjeku je 90 odsto BDP-a, a prednjači Italija sa 120 posto, dok Francuska i Njemačka imaju preko 80 odsto. Nezgodno upoređenje Drecun kaže da je nezgodno upoređivati naš javni dug sa bilo čijim, jer procentualno nijesmo u crvenoj zoni, ali lako možemo upasti u problem.

- Ako se nastavi trend niskog nivoa stranih direktnih investicija i rasta spoljnotrgovinskog deficita imaćemo problem koji može dovesti do težih posljedica – smatra Drecun. Iz Ministarstva finansija su kazali da će ovaj dug najvišu tačku dostići 2019, kada će biti na maksimumu od 77,5 odsto BDP-a. Nakon toga očekuje se postepeno opadanje visine duga i ostvarenje primarnog budžetskog gotovinskog suficita 2020.

- Ministarstvo finansija vodi odgovornu politiku praćenja javnih finansija uz oprez prilikom novih zaduženja, u ciljuugovaranja povoljnih kamatnih stopa i perioda otplate. Odgovorna politika u dijelu upravljanja nivoom javnog duga ogleda se kroz sproveđenje fiskalnih mjera, u cilju smanjivanja budžetskog deficit – kazali su Pobjedi iz ovog Vladinog resora u odgovoru na pitanje koliko je rizičan javni dug Crne Gore i kad će biti najrizičnije njegovo finansiranje.

SDI i proizvodnja

Naš javni dug je, smatra on, trivijalan problem koji ne predstavlja teg o vratu u uslovima održivog rasta i kontinuiranog priliva stranih investicija. - Međutim ukoliko ne dođe do priliva SDI ili bilo kakvog nepredviđenog događaja u ekonomiji, kao što je loša sezona, taj naš problem može postati složen. Zato treba izbjegavati zaduživanje koje nije razvojnog karakreta, iako je jasno da se moraju servisirati tekuće obaveze. Upravo u tome leži izazov crnogorske ekoniomije - objašnjava ovaj ekonomski analitičar i ističe da za servisiranje javnog duga trebaju realni izvori - novi dug ili povećanje proizvodnje. (Pobjeda)

Portal Analitika