Abiznis

STO: Prilagoditi menadžment konkurentnosti na internacionalnom nivou

Spoljnotrgovinsko poslovanje Crne Gore karakteriše: visok stepen liberalizacije nizak nivo pokrivenosti uvoza izvozom i deficit tekućeg računa platnog bilansa. Na rast izvoza utiču premali kapaciteti, usitnjenost proizvodnje, niska diversifikovanost tržišta, kao i nedovoljna konkurentnost privrede, a uz to i uvoz proizvoda kojih Crna Gora ima u dovoljnim količinama, saopšteno je nakon posjete Delegacije Svjetske trgovinske organizacije Privednoj komori Crne Gore.
STO: Prilagoditi menadžment konkurentnosti na internacionalnom nivou
Portal AnalitikaIzvor

Na sastanku posvećenom prvom pregledu trgovinske politike naše zemlje od 2012. do 2017, sagledavanje uticaja liberalizacije trgovine na poslovanje industrije, poljoprivrede i drugih oblasti ekonomije, te rezultati istraživanja koje je PKCG sprovela na tu temu.

Kako navode iz Komore, inijeli su rezultate, iskustva i izazove u poslovanju privrede na otvorenom tržištu – regionalnom i u sradnji sa zemljama EU i svijeta. Prezentovani su podaci koji se odnose na robnu razmjenu od pristupanja Crne Gore STO 2012. godine, ocjena uticaja liberalizacije trgovine na poljoprivredu, rezultati izvještaja ove asocijacije privrednika o konkurentnosti, istraživanja o investicionoj klimi, te podaci o potencijalima.

- Neophodni su podrška potpunijem korišćenju raspoloživih resursa, osposobljavanje domaćih firmi za prilagođavanje kvaliteta menadžmenta i ukupnog poslovanja visokim zahtjevima konkurentnosti na nacionalnom, a posebno na internacionalnom nivou. Rast izvoza koji bi doprinio uravnoteženju spoljnotrgovinskog bilansa nužno ima intersektorski karakter i iziskuje usaglašeno djelovanje. Značajniji iskorak u ostvarivanju ovog cilja zahtijeva tijesnu kontinuiranu saradnju i djelovanje svih subjekata ekonomske politike - navodi se u saopštenju PKCG.

Dalje podsjećaju da je sagledavanje ekonomske i pravne stvarnosti Crne Gore - sa posebnim akcentom na spoljnotrgovinski režim - u kontekstu praćenja i unapređivanja međunarodnih trgovinskih tokova, što je osnovna orjentacija STO.

Podsjećamo, Crna Gora je postala članica ove organizacije 29. aprila 2012. godine. Od ulaska u STO realizuje obaveze iz Protokola o pristupanju čime afirmiše reforme i ostvarene rezultate na planu izgradnje otvorene i transparentne tržišne privrede i regionalne trgovinske saradnje. Trenutno STO ima 164 članice, a od zemalja regiona u ovu organizaciju još nisu primljeni Srbija, Bosna i Hercegovina i Kosovo.

 

Portal Analitika