Abiznis

Zašto primorske opštine ne donose Prostorne planove?

Četiri primorske opštine, Herceg Novi, Kotor, Budva i Bar, ni devet godina od donošenja Zakona o uređenju prostora, nijesu bile u stanju da usvoje Prostorno urbanističke planove (PUP). Shodno tome zakonu to im je bila obaveza. Nepostojanje PUP-a je ozbiljna biznis barijera, ali može značiti i vrlo ozbiljan izvor korupcije.
Zašto primorske opštine ne donose Prostorne planove?
Portal AnalitikaIzvor

U Vladi su svjesni ovog nedostatka pa su pripremili posebnu Informaciju o razlozima nedonošenja planova od strane primorskih opština.

“Zakonom o uređenju prostora i izgradnji objekata iz 2008. opštinama je propisana obaveza izrade Prostorno urbanističkih planova (PUP). Devet godina od donošenja tog Zakona, četiri primorske opštine i dalje nemaju usvojena strateška planska dokumenta za svoju teritoriju, piše u Informaciji.

Razlozi za nepostojanje planske dokumentacije su, kako se dodaje, nepoštovanje ugovorenih rokova izrade odnosno neažurnost obrađivača planske dokumentacije, ponovljeni postupci javnih nabavki, neažurnost nosilaca pripremnih poslova, ali i neophodnost  izrade specijalizovanih studija, kao što je slučaj sa Studijom zaštite kulturnih dobara za područje Kotora, čija je izrada završena 2015. ali se još uvijek čeka na njeno usvajanje.

“ Evidentno je da izrada četiri nedostajuća PUP-a nedopustivo dugo traje, budući da su u većini slučajeva započeti još 2009. godine, a sada su tek u fazi Nacrta ili Prednacrta. Osim toga, na osnovu do sada dostavljenih izvještaja i mišljenja nadležnih institucija, a i na osnovu uvida u same dokumente, jasno je da je njihov kvalitet daleko ispod očekivanog nivoa. Opštine Kotor, Budva i Herceg Novi su do nedavno koristile Prostorne planove opština (PPO) donešene po starom Zakonu o planiranju iz 2005. godine i neusklađene sa Prostornim planom Crne Gore donešenim 2008. godine. Međutim, Zakon o uređenju prostora i izgradnji propisao je da se od 31.12.2015. godine stari PPO više ne primjenjuju, tako da su ove tri opštine trenutno bez najvažnijeg strateškog prostorno planskog dokumenta”, upozorava se u Informaciji.

U Informaciji se napominje da Opština Bar do sada nije ni imala planski razrađenu teritoriju cijele opštine, jer u periodu prije 2008. nije donijela Prostorni plan opštine, već je prostorni razvoj bazirala na Generalnim urbanističkim planovima, koji obuhvataju samo urbani dio naselja, što  u Vladi smatraju velikim nedostatkom, posebno u pogledu strateškog sagledavanja cjelokupne površine opštine, integralnog planiranja infrastrukturnih koridora, ali i iskorištavanja mineralnih i drugih sirovina, čije se lokacije, po pravilu, nalaze izvan urbanih područja.

“Budući da se planskom razradom stvaraju, između ostalog, pretpostavke za uređenje građevinskog zemljišta, razvoj novih turističkih, privrednih i ostalih razvojnih zona, kvalitetno planiranje infrastrukture, kao i definisanje koncesionih područja, jasno je da je usvajanje strateške prostorno planske dokumentacije od ključne važnosti za razvoj opština”, piše u dokumentu.

 Imajući u vidu navedeno, Ministarstvo održivog razvoja i turizma se u više navrata obraćalo opštinskim službama kako bi urgiralo po pitanju ubrzavanja izrade Prostorno urbanističkih planova u primorskim opštinama, sa akcentom na neophodnost dovođenja kvaliteta planova na značajno viši nivo, kao i na obavezu da se planska rješenja usklade sa Prostornim planom posebne namjene za obalno područje koji je prošao Javnu raspravu u martu 2016. I pored toga, jedini PUP koji je donesen nakon PUP-a opštine Tivat iz 2010. je PUP opštine Ulcinj, čiju je izradu preuzelo Ministarstvo i donijelo ga po proceduri izrade i donošenja državnih planskih dokumenata.

Kao primarnu mjeru za unapređenje stanja ovo ministarstvo predlaže usvajanje Prostornog plana posebne namjene za Obalno područje Crne Gore.

Kao drugu moguću mjeru ovo ministarstvo predlaže da se ubrza rad na usvajanju Prostorno urbanističkih planova lokalnih samouprava koje još nijesu usvojile plansku dokumentaciju za svoju teritoriju, zaključuje se u Izvještaju.

P.Z.

Portal Analitika