Kultura

Više od hiljadu posjetilaca izložbe "Posebna je Crna Gora" na Cetinju (Foto)

Premijernim prikazivanjem dokumentarnog filma „U šetnji s prirodnjacima“ završena je izložba „Posebna je Crna Gora“ Prirodnjačkog muzeja, koja je u Ministarstvu kulture otvorena 15. februara.
Više od hiljadu posjetilaca izložbe "Posebna je Crna Gora" na Cetinju (Foto)
Portal AnalitikaIzvor

Postavku je vidjelo više od 1.000 posjetilaca, najvećim dijelom učenika osnovnih i srednjih škola, koji su pored obilaska izložbe bili u prilici da prisustvuju edukativnim i tematskim predavanjima kustosa Prirodnjačkog muzeja. Raznovrsno prirodno bogatstvo Crne Gore inspirisalo je učenike Srednje likovne škole „Petar Lubarda“ da u prostoru Ministarstva kulture crtaju i stvaraju radove na ovu temu.

Iz Ministarstva podsjećaju da film „U šetnji s prirodnjacima“ govori o istraživačkom radu Prirodnjačkog muzeja.

1503posebna

- Ekspanzija digitalnih tehnologija koja je obilježila proteklih deset godina nije zaobišla ni Prirodnjački muzej: elektronska dokumentacija terenskih istraživanja u vidu kartografije, fotografije i videa je pretočena u edukativnu i promotivnu emisiju. Ovaj film je dio težnji Muzeja da stvori novi, moderan i interaktivan muzejski proizvod, i time doprinese ukupnoj kulturnoj i eduktivnoj ponudi Crne Gore. Od svog osnivanja 1995. godine, Prirodnjački muzej se neprestano razvija. Danas broji 12 prirodnjačkih zbirki. Naučno i stručno osoblje koje uključuje i šest doktora bioloških nauka. Realizovano je 16 prirodnjačkih izložbi u zemlji i regionu. Prepoznat je kako po kulturnom, tako i po naučnom i istraživačkom doprinosu poznavanju crnogorske prirode. U okviru izložbe „Posebna je Crna Gora“ prikazan je dio bogatih zbirki Prirodnjačkog muzeja. Poseban akcenat stavljen je na endemične i rijetke vrste koje predstavljaju simbole Crne Gore. Na izložbi su prvi put predstavljene rude i minerali, kao dio su vrijedne zbirke, koja je od nedavno našla svoje mjesto u Prirodnjačkom muzeju. Dio izložbe u Ministarstvu kulture bio je i rad slikarke Tijane Gordić „Gorska bašta“ koju čine 24 slike malog formata rađene u tehnici akrilik na platnu – ističu iz Ministarstva.

Nakon Cetinja, izložba „Posebna je Crna Gora“ biće predstavljena u Nikšiću, a onda i u drugim crnogorskim gradovima.

1503posebna1

 

Portal Analitika