Kultura

Čak 50 prijavljenih za Festivalski orkestar KotorArt-a

Na video audiciju za članove Festivalskog orkestra međunarodnog festivala KotorArt - FOKA koja je objavljena u januaru, prijave je poslalo oko pedeset profesionalnih muzičara zainteresovanih za učešće u ovom značajnom umjetničkom projektu na ljeto 2017, rečeno je Portalu Analitika iz organizacije KotorArta.
Čak 50 prijavljenih za Festivalski orkestar KotorArt-a
Portal AnalitikaIzvor

Najveći broj prijavljenih je iz Crne Gore, te iz zemalja regiona - Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije. Ostali zainteresovani kandidati su iz Portugala, Mađarske, Turske, pa čak i Jermenije.

- Prijavljeni kandidati su najvećim dijelom studenti završnih godina umjetničkih fakulteta ili mladi profesionalni muzičari, tako da će izabranim muzičarima iskustvo saradnje sa vrhunskim umjetnicima koji će nastupiti u okviru KotorArt-a ovog ljeta, biti značajano iskustvo u karijeri. Odluku o sastavu ovogodišnjeg Festivalskog orkestra, komisija na čijem čelu je vrhunski violinista i koncert-majstor Londonskog simfonijskog orkestra Roman Simović, saopštiće početkom aprila – navode iz organizacije.

Podsjećamo, audicija je bila otvorena za svirače gudačkih instrumenata starije od osamnaest godina, a ove godine je prvi put bila organizovana na internacionalnom nivou. Kao članove Festivalskog orkestra, KotorArt će ugostiti dvadesetoro muzičara koji polože audiciju. Oni će tokom tri sedmice u julu ove godine nastupati u okviru festivala - počev od tradicionalnog svečanog otvaranja KotorArt Don Brankovih dana muzike, 13. jula ispred Katedrale Svetog Tripuna u Kotoru.

Međunarodni festival KotorArt - festival od nacionalnog značaja za kulturu Crne Gore - priređuje se svakog ljeta pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Opštine Kotor i UNESCO-a. Najveći je i najznačajniji umjetnički festival u Crnoj Gori i jedan od najznačajnijih u regionu. Sa više od 1.000 gostujućih umjetnika, više od 250 održanih programa, pred 40.000 posjetilaca u 2016. godini, spada u najveće umjetničke manifestacije u okruženju.

Kao integralni dio muzičkog programa KotorArt-a, Don Brankovih dana muzike, u Kotoru se svakog ljeta, proteklih dvanaest godina, okupljaju perspektivni regionalni muzičari, koji formiraju Festivalski orkestar KotorArt-a - FOKA.

- Sa više od pedeset koncerata sa vrhunskim solistima i dirigentima održanih na raznim lokacijama - od kotorske Katedrale do kotorskih pjaca, ovaj sezonski kamerni orkestar pokazao je istančan osjećaj za muziku raznih epoha, muzičkih stilova i žanrova, sa posebnim akcentom na promociji i izvođenju djela savremenih kompozitora iz Crne Gore i regiona. Svojim aktivnostima Festivalski orkestar KotorArt-a komunicira poruku koja je esencija čitavog KotorArt-a: slavlje tolerancije, zajedništva i kulturnog diverziteta kroz muziku – podsjećaju iz KotorArt-a.

Foto: KotorArt/D.Miljanić

Portal Analitika