Kultura

Dani gitare drugi put u Podgorici

Dani gitare u Podgorici biće održani drugi put, 15. i 16. marta, a činiće ga tri koncertni program, predavanja i majstorske radionice, kazao je osnivač i direktor festivala dr Srđan Bulatović.
Dani gitare drugi put u Podgorici
Portal AnalitikaIzvor

Drugi međunarodni festival svečano će otvoriti sekretarka Sekretarijata za kuturu i sport Glavnog grada, mr Nela Savković-Vukčević.

Osnivač Dana gitare u Podgorici prvi je diplomirani gitarista i magistar, te doktor klasične gitare u Crnoj Gori. Nakon završetka studija u Beogradu 1994. godine, vraća se u rodnu Podgoricu gdje je angažovan kao predavač u Muzičkoj školi „Vasa Pavić“, te osniva odsjek gitare u srednjoj muzičkoj školi. Kako se navodi u biografiji Bulatovića, uslijedilo je osnivanja odsjeka gitare na Muzičkoj akademiji na Cetinju, čije otvaranje inicirao i gdje će raditi više od deceniju.

- Danas u Podgorici u Muzičkoj školi „Vasa Pavić“ postoji devet klasa gitare, u kojima je veliki broj učenika. Interesovanje za gitaru je svake godine sve veće, te većina djece koja dolaze na prijemtni ispit žele nju da sviraju. Postojanje festivala Dani gitare u Podgorici je značajno i zbog toga što će u njemu biti promovisani crnogorski gitaristi – naveo je osnivač ove manifestacije.

Prema najavi Bulatovića, koncertni program održavaće se u kosoj sali biblioteke „Radosav Ljumović“. Biće otvoren u srijedu nastupom italijanskih gitarista Đovanija Seneke (Giovanni Seneca) i Đonija di Klementea (Gionni di Clemente). Dan kasnije planirana dva koncerta na kome će se predstaviti crnogorski umjetnici.

Gitarista Petar Dobričanin prirediće solistički koncert od 20 sati, a potom će od 21 čas nastupiti duo koji čine sopran Bojana Kukić i gitarista Nedeljko Pejović. Takođe, festival će sadržati nezaobilaznie edukativne segmente predavanja i majstoske radionice koje će se održati u koncertnoj sali Muzičkoj školi „Vasa Pavić“. Prvog dana od 13 časova o graditeljstvu gitara govoriće beogradski graditelji klasičnih majstorskih gitara „SAMBAR“ Branislav Marković i Lazar Bogosavljević. Dan kasnije od 13 sati, predavanje na temu „Igrački stavovi barokne svite“, a zatim i masterklas održaće čuvena srpska gitaristkinja i pedagoškinja Vera Ogrizović sa Fakulteta muzičke umetnosti iz Beograda.

Podršku i pomoć festivalu dali su Glavni grad Podgorica, Sekretarijatu za kulturu i sport Glavnog grada, Narodna biblioteka „Radosav Ljumović“ i Umjetnička škola za muziku i balet „Vasa Pavić“.

K.J.

Portal Analitika