Abiznis

"Pametne" kuglice očistiće Port Milenu

U kanal Port Milena, ispod starog mosta, juče je u prisustvu predstavnika opštine, aktivista nevladinih organizacija i medija bačeno 150 japanskih glinenih kugli, čime je počela prva faza čišćenja te lokacije.
"Pametne" kuglice očistiće Port Milenu
Portal AnalitikaIzvor

- Nadam se da smo danas započeli rješavanja ove, možda najveće, crne ekološke tačke u Crnoj Gori - rekao je Boris Jabučanin.

Njegova kompanija EMCG autorizovani je partner japanske „EM tehnologije“ i jučerašnju akciju, kaže, poklonili su Ulcinju. Jabučanin je objasnio da je riječ o tehnologiji koja je 100 odsto prirodna, neškodljiva mikrobiologija, bez genetski modifikovanih organizama. Godinama se uspješno koristi u mnogim zemljama, a u Crnoj Gori primjenjuje se prvi put.

- Osim što je efikasna, ova tehnologija je potpuno bezopasna. U suštini, radi se o sinergijskom djelovanju blagotvornih mikroorganizama koji zbog svojih prirodnih biohemijskih procesa mogu sve štetne organske supstance pretvoriti u zdrave i korisne - objašnjava Jabučanin.

Glinene kugle su veličine bejzbol lopte ili grudve. Jedna može da očisti jedan-dva kvadratna metra

- Remedijacija glinenim kuglicama je potpuno prirodan proces tzv. samočišćenja nakon kojeg dno ostaje gotovo potpuno bez mulja i štetnih bakterija. Očišćeni dio ostaje takav, jer mikroorganizmi sami održavaju postojeće stanje – objašnjava Jabučanin.

Dalje precizira kako kuglice, nakon što se bace u vodu, „rade“ tako što usljed sile zemljine teže „prenesu“ mikroorganizme na dno.

- Ako bi se samo poprskala vodena površina, struja bi mikroorganizme u tečnom stanju odnijela... Kada padnu na dno, pokreće se tzv. bakterio-enzimska digestija, oslobađa se vazduh tako da se već poslije nekoliko dana mogu primijetiti mjehurići koji će se početi dizati na površinu. Nakon toga, oslobađa se i mulj u vidu „oblačića“ i on izlazi na površinu u vidu „skorupa“ kao kad se kuva mlijeko. Pod uticajem sunca vrši se fotosinteza tako da mulj poprima različite boje - ljubičastu, zelenu... Nakon toga se pod uticajem bakterija, crvića i drugih autohtonih mikroorganizama razgrađuje, a voda se razbistri -objašnjava Jabučanin ističući da je za razgradnju mulja i pročišćavanje vode potrebno oko dva mjeseca, zavisno od vremenskih uslova.

Više pročitajte u današnjem broju Pobjede

Foto: Ul-info.com

Portal Analitika