Kultura

Završena radionica o nematerijalnoj kulturnoj baštini

Radionica posvećena nematerijalnoj kulturnoj baštini u organizaciji Ministarstva kulture i UNESCO centra II kategorije za nematerijalnu baštinu iz Sofije, završena je danas na Cetinju.
Završena radionica o nematerijalnoj kulturnoj baštini
Portal AnalitikaIzvor

Iz ministarstva su naveli da je od 7. do 11. marta na radionici održanoj na Cetinju i u Kotoru učestvovalo 24 učesnika među kojima su bili predstavnici lokalnih muzeja i nacionalnih ustanova za zaštitu kulturne baštine, kao i nosioci nematerijalnih kulturnih dobara koje je Crna Gora zakonom zaštitila.

“O procesu izrade nominacionog dosijea za nematerijalna kulturna dobra i drugim temama važnim za ovu oblast, govorili su UNESCO eksperti Aleksandar Srećković iz Srbije i Nikolaj Vukov iz Bugarske. Njihov cilj bio je da ukažu na kompleksnost zaštite i valorizacije nematerijalnih kulturnih dobara, te na obavezu uključivanja lokalne zajednice, odnosno nosilaca nematerijalne baštine, u sve segmente koji se odnose na njenu zaštitu i valorizaciju”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je terenski dio rada bio usmjeren na Bokeljsku mornaricu, koja će biti prvo nematerijalno kulturno dobro koje će Crna Gora kandidovati na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalne baštine.

“U Kotoru, u prostorijama Bokeljske mornarice i Pomorskom muzeju, predstavnici ove organizacije su prezentovali segmente njihove dvanaestovjekovne tradicije. Terenski rad markirao je neka od ključnih pitanja koja će biti istražena u narednom periodu, tokom postupka izrade nominacionog dosijea, koji je ovom radionicom i počeo. Posjeta Kotoru bila je dragocjena i za pristup drugim nematerijalnim kulturnim dobrima, analizirane su prijetnje po njihov opstanak, te potreba jačeg uvezivanja sa lokalnim ustnovama kulture, ali i bilansirane saradnje sa turističkim organizacijama”, navodi se u saopštenju.

Učesnicima radionice dodijeljeni su sertifikati, a u narednom periodu radiće se na strategiji očuvanja nematerijalne baštine u Crnoj Gori, čiji je upis na UNESCO Reprezentativnu listu samo jedan od segmenata valorizacije.

 

Portal Analitika