Kultura

TOP GEAR, S24E01: Sastanak sa raketom

Kris Haris, Met Leblank i Rori Rid reanimirali su umrtvljeni šou putovanjem u Kazahstan, gdje je dokazana teza da bi svjetsku apokalipsu preživjeli samo bubašvabe – i crni londonski taksi.
TOP GEAR, S24E01: Sastanak sa raketom
Portal AnalitikaIzvor

Najvoljeniji TV šou o četvorotočkašima „Top Gear“ istrpio je veliki udar poslije odlaska svetog trojstva – Džeremija Klarksona, Ričarda Hemonda i Džejmsa Meja. Sezona sa glavnim domaćinom Krisom Evansom bila je najgora u višedecenijskoj istoriji serijala, a konkurentski Amazonov šou „The Grand Tour“ pokupio je velike simpatije tokom premijerne sezone. Ipak, prva epizoda 24. sezone uslišila je molitve hardkor fanova top girovaca.

Šou je ponovo proradio zahvaljujući dobroj hemiji novog svetog trojstva koje čine Kris Haris, Met Leblank i Rori Rid. „Top Gear“, makar sudeći po premijernoj epizodi, ponovo izgleda kao šou koji neće gledati samo ljubitelji bijesnih automobila. Uvod je bio zabavniji i opušteniji nego cijela prethodna sezona sa Evansom. Počelo je malo zategnuto, neke šale se nijesu primile, ali hemija je upalila čim je ekipa krenula na „izazov pouzdanosti“ u Kazahstan.

Met Leblank djeluje kao vrlo čudan izbor za voditelja automobilskog serijala, naročito kada izbaci „tupkastu“ šalu koja jako podsjeća na repliku Džoija iz serije „Friends“ koja ga je proslavila. U najslabijim momentima, kada je najzategnutiji i djeluje kao da je naučio tekst napamet, jasno se vidi da je ipak glumac, a ne TV domaćin. Na sreću fanova serijala, takvi trenuci su rijetkost – Leblanka brzo razdrma nekontrolisana energija Harisa i Rida, od kojih se ne zna ko je luđi kada vozi ili priča o automobilima. Kazahstanska misija, aka „sastanak sa raketom“ je veoma dobro to pokazala.

Trio je napustio studio, spakovao stare automobile i obreo se na nepoznatom terenu. Počela je trka „mercedesa“, „volva“ i crnog londonskog taksija (!) kroz stepe, na vrlo nepristupačnom terenu. Cilj je bio kosmodrom Bajkonur, jedan od najstarijih lansirnih kompleksa koji je pod upravom Rusije, gdje je nagrada za pobjednika pogled na lansiranje rakete.

Poslije dvodnevnog utrkivanja, smrzavanja na niskim temperaturama i kraha Leblankovog vozila, pobjednik je bio Rori u crnom londonskom taksiju. Leblank i Haris ubili su s pričom kolegu kada je rekao: „Poslije svjetske apokalipse, preživjeće samo bubašvabe i londonski taksi“. Međutim, pokazalo se da je Rid bio u pravu. Londonac je položio ispit pouzdanosti.

Ispit je položilo i novo trojstvo „Top Geara“. Ako ste fan ovog serijala, a ne samo bezobraznog humora originalnog Klarkson-Hemond- Mej tandema, nećete biti razočarani. Humor nove ekipe je mnogo drugačiji od sarkastične i provokativne prethodnice, ali funkcioniše. Najvažnije je to što Leblank, Haris i Rid ne djeluju kao „rezervna kopija“ originalnog trija, već kao sasvim svježa priča. Materijal sniman u Crnoj Gori još nije došao na red. U narednoj epizodi top girovci nas vode u SAD, gdje će probati kabriolete. Očekujte da budu sve bolji i bolji u narednih šest sedmica koliko ćemo se družiti sa njima. 

M.I.

FOTO: topgear.com

Portal Analitika