Abiznis

Održan forum privrednika Monaka i Crne Gore

Forum privrednika Monaka i Crne Gore održan je danas u okviru zvanične posjete delegacije naše države, predvođene premijerom Duškom Markovićem, ovoj kneževini.
Održan forum privrednika Monaka i Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

U fokusu skupa bilo je sagledavanje mogućnosti za unapređenje i poboljšanje ekonomskih odnosa dvije zemlje, upoznavanje privrednika Monaka sa poslovnim mogućnostima u Crnoj Gori, kao i crnogorskih sa biznis uslovima na tržištu zemlje domaćina.

Domaćin foruma bio je potpredsjednik Komore za ekonomski razvoj Monaka Filip Orteli, a na otvaranju su govorili i predsjednik Privredne komore Crne Gore Velimir Mijušković, ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović, te ministar ekonomije i finansija Kneževine Žan Kastelini. U radu su učestvovali i počasni konzul Crne Gore u Monaku Antoni Stent-Torriani i ambasadorka naše zemlje u Francuskoj Dragica Ponorac.

Pedeset privrednika i predstavnika institucija iz dvije zemlje na forumu su dobili informacije o poslovnim ambijentima i mogućnost da uspostave saradnju.

Mijušković je podsjetio da su privredne komore Crne Gore i Monaka, kao reprezenti poslovnih zajednica u svojim zemljama, juna 2013. godine potpisale Sporazum o saradnji, u prisustvu princa Alberta II i predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, čime je otvoren prostor za intenzivnije ekonomsko povezivanje.
- Današnji poslovni forum samo je potvrda ovih stremljenja i prvi korak u ostvarivanju zajedničkih ciljeva - rekao je Mijušković.

Predstavljajući ekonomiju Crne Gore, predsjednik Komore je istakao da je od obnove nezavisnosti karakterišu povećanje nacionalnog dohotka i životnog standarda stanovništva, a da su poseban pokretač toga bile investicije iz inostranstva.

Govoreći o povoljnostima crnogorskog poslovnog ambijenta, on se posebno osvrnuo na konkurentne poreze - na dobit od 9%, što je među najnižim u Evropi, na dohodak fizičkih lica takođe od 9% i na dodatu vrijednost od 7% odnosno 19%.

- Postoji veliki broj poslovnih mogućnosti koje treba iskoristiti za unapređenje privredne saradnje Crne Gore i Monaka, te jasno je da moramo uložiti zajednički napor u ostvarenju tog cilja – naglašava Mijušković.

Prema njegovim riječima podaci o spoljnotrgovinskoj razmjeni Crne Gore i Monaka pokazuju da postoji ogroman prostor za unapređenje trgovine. Najveći obim razmjene ostvaren 2016. godine svega 42 hiljade eura, koje su se odnosile na uvoz.

U oblasti investicija saradnja je nešto intenzivnija. Ukupne strane direktne investicije (2006-2016) iz Monaka iznosile su 10,6 miliona eura, dok su najveće bile prošle godine – 4,5 miliona eura.

- Crna Gora ima izuzetan potencijal za ulaganja, prije svega u proizvodnju energije. Mogućnosti za saradnju postoje u izgradnji malih hidroelektrana, te korišćenju bogatih resursa obnovljivih izvora energije. Izgradnja energetskog kabla između Crne Gore i Italije sa pratećom infrastrukturom, čija je vrijednost preko 800 miliona eura, izuzetna je prilika investitorima za izgradnju elektrana u čitavom regionu i preko pomenutog kabla pristup energetskom tržištu Evrope – rekao je Mijušković.

Saradnja između zemalja moguća je i u oblasti poljoprivrede, dodaje on. Crna Gora može da se pohvali visokim kvalitetom i autentičnošću zdrave hrane koju proizvodi. Takođe, to je sektor koji ostavlja izuzetan prostor za ulaganja kako kroz nova znanja, tako i investicije, smatra on.

- Polazeći od činjenice da turizam predstavlja jednu od najznačajnijih privrednih grana u obje ekonomije, saradnja u ovoj oblasti nameće se kao neminovnost. Iskustvo u sektoru turizma, posebno luksuznog i jahting, u kojem Monako ima dugogodišnju tradiciju i uspjeh, dragocjeno je za našu zemlju. Takođe, ulaganja u turizam prilika su za investitore iz Monaka, posebno imajući u vidu ogroman potencijal i brojne planirane projekte u ovom sektoru – naglašava predsjednik Privredne komore Crne Gore.

Potpredsjednik Privredne komore Monaka Filip Orteli istakao je da ta zemlja raspolaže brojnim mogućnostima za poslovanje ili investiranje i ima dinamičnu i raznovrsnu privredu. Hiljadu i sedam stotina preduzeća sa više od tri zaposlena posluju u cijelom svijetu, a neka od njih su razvila posebna znanja i vještine koja mogu biti pogodna za aktuelne projekte u Crnoj Gori.

- Predlažemo partnerstvo i razmjenu znanja i vještina u nekoliko oblasti. Stručnost Monaka u građevinarstvu u kontekstu složenih i tehničkih pitanja kao što su podzemna i podmorska izgradnja može se prenijeti na infrastrukturni razvoj koji se odvija u vašoj državi. Za veoma obećavajući sektor turizma Crne Gore, veliko iskustvo Kneževine, posebno u domenu luksuznog turizma, može biti od velikog značaja, kao i jedinstvena jahting industrija – naveo je Orteli.

Prema njegovim riječima, pošto je Crna Gora spremna da razvija sektor poljoprivrede, to može biti šansa za mnoge kompanije iz Monaka iz prehrambene industrije.
- Za crnogorske kompanije bi bilo idealno da iskoriste Monako kao „kapiju” prema zemljama francuskog govornog područja, dijelu Mediterana, ali i afričkim industrijama – smatra on.

Ministar ekonomije i finansija Monaka Žan Kastelini saglasio se da potencijal za jačanje saradnje naročito postoji u turizmu, kao i u poljoprivredi, te izgradnji infrastrukture – sektorima u kojima kompanije iz ove države mogu partnerima iz Crne Gore da prenesu stručno znanje.

- Nautika je jako bitna za Monako. S obzirom na to da Crna Gora ima potencijal za razvoj u ovoj oblasti razgovarali smo o povezivanju Kluba nautike Monaka i vaše zemlje – rekao je ministar.

On je izrazio očekivanje da će međukompanijski razgovori biti početni korak za plodnu saradnju sa crnogorskim preduzećima.

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović istakao je važnost saradnje malih država. Priča o Monaku je, ocijenio je on, priča o uspjehu, a značajan doprinos tome dala je sposobnost Kneževine da privuče investitore, čemu i Crna Gora teži.

- Radićemo na tome da poboljšamo saobraćajnu dostupnost Crne Gore i tokom te misije nam je više nego dobrodošla pomoć iskusnih inostranih partnera – kazao je ministar, koji je zatim predstavio investicije u turizmu, naglasivši opredijeljenost naše države da ravnomjerno razvija tu granu u planinskoj i primorskoj oblasti.

Radulović je potvrdio zainteresovanost Crne Gore da uspostavi saradnju u nautičkom turizmu sa Monakom.

Sa foruma u Monaku je upućen poziv investitorima da posjete Crnu Goru i uvjere se u potencijale za ulaganje.

Ekonomske i investicione potencijale dvije zemlje predstavili su potpredsjednik Privredne komore Ivan Saveljić i direktor Monaco Investa Justin Highman.

Skup je kroz neposredne, bilateralne kontakte privrednika, doprinio valorizaciji brojnih potencijala za njihovu saradnju.

 

Portal Analitika