Abiznis

Zukorlić dovršava Islamski centar kod Rožaja

Zima je jedini razlog što je najveće gradilište u rožajskoj Mjesnoj zajednici Bać već neko vrijeme - ,,zamrznuto“. Investitor, sa potpisom vršioca dužnosti muftije sandžačkog, hafiza Abdurahmana efendije Kujevića, kako je u prošli četvrtak saopšteno, uvjeren je da će svi radovi biti završeni do kraja proljeća, a kompletna oprema za planirane sadržaje montiraće se najkasnije do kraja ljeta. Riječ je o realizaciji projekta budućeg Islamskog centra, sadržajima pripodobljenim striktnim standardima zasnovanim na šerijatskim pravilima; bez odstupanja i bilo kakvog modeliranja.
Zukorlić dovršava Islamski centar kod Rožaja
Portal AnalitikaIzvor

Na oko pet ari, na desetak metara od magistralnog puta, sve što bude izgrađeno, i po vertikali i po horizontali, biće u skladu ,,sa potrebama iskrenih muslimana“… Vakufizacija A, počelo je prošle godine, uoči svetog mjeseca Ramazana. Na svečanom ručku u selu Bać, bivši muftija sandžački Muamer efendija Zukorlić, inače aktuelni poslanik u Skupštini Srbije, ozvaničio je baćki vakuf, prvi u ovom kraju takozvanog južnog Sandžaka, decenijama unazad. Uz Zukorlića su, od viđenijih vjerskih velikodostojnika i uglednika, bili još njegov nasljednik hafiz Kujević, zatim muftija Dudić, imam Rešad efendija Kojović, akademik Fatmir Baći i, naravno, lokalni imam Salih efendija Murić. Prema Pobjedinim novopazarskim i tutinskim izvorima veoma upućenim u zbivanja u Islamskoj zajednici u Srbiji i Muftijstvu sandžačkom, čiji je Zukorlić neprikosnoveni ,,vladar“, bez obzira na to što se formalno odrekao te funkcije, svojevrsna vakufizacija prostora na teritoriji Crne Gore đe žive muslimani, odnosno vjernici bošnjačke nacionalnosti, najofanzivniji do sada je pokušaj razaranja postojeće i jedine legitimne i legalne Islamske zajednice. Hodočašća  Obrazac je sljedeći: svi pojedinci i cijele porodice, a nerijetko i čitave naseobine čiji se mještani odriču dijela lične ili kolektivne imovine (takozvanih komuna) i prenose je u trajno vlasništvo Muftijstva sandžačkog. Ta se zamisao afirmiše veoma agresivno, u svim prilikama: u džamijama, na svim masovnim skupovima, u raznim drugim prilikama, tokom vjerskih pa i političkih misija, ali i ,,spontanim hodočašćima“ hodža, imama i drugih vjerskih službenika od vrata do vrata. Vakifi, kako se nazivaju darodavci, tretiraju se na poseban način - kao pravovjernici koji služe za primjer svim vjernicima jer su već za života sebi i svojima obezbijedili rajsko mjesto kada se sa ,,dunjaluka presele na ahiret“.

Bez izuzetka, vakifi su sljedbenici bivšeg muftije Zukorlića, a kao vjernici  napadno se distanciraju od Islamske zajednice u Crnoj Gori i reisa Rifata efendije Fejzića. Prema vjerskim pravilima, njihove želje su neporecive, pod uslovom da nijesu suprotstavljene šerijatu, takvim se tumačenjem darovana imovina štiti od svih naknadnih osporavanja i eventualnih preraspodjela i kao vakuf ostaje trajno u vlasništvu novopazarskog muftijstva.

 I bez obzira na to što su darovano zemljište, šume, kuće ili druge materijalne vrijednosti na teritoriji ne samo drugog reisata nego i druge države!

Istovremeno, velikodostojnici Muftijstva iz Novog Pazara sve učestalijim i izuzetno dobro osmišljenim vjerskim, obrazovnim, humanitarnim, pa i kulturno-zabavnim aktivnostima - naročito u Rožajama, Petnjici, Plavu i Gusinju - privlače sve veći broj mladih ljudi. U tome im, prema ranijim istraživanjima Pobjede, zdušno pripomažu i nekolicina lokalnih imama, koji su i dalje, formalno-pravno, službenici Islamske zajednice u Crnoj Gori i na njenom su platnom spisku. Škola Kurana - finansijski, kadrovski i organizaciono izdašno potpomaganim iz novopazarskog centra - sve je više. Opskrbljene su adekvatnim prostorima, kombijima sa jasno vidljivim i prepoznatljivim oznakama da se radi o ,,Školi časnog Kurana“, a realizovanje nastave, seminara i raznih predavanja, kao i sve ostale aktivnosti, od tehničkih do koncepcijskih, osmišljavaju se isključivo u sjedištu Sandžačkog mešihata u Novom Pazaru.

U skladu sa tim, na sve načine minimizira se stvarna vrijednost postojećeg vjerskog, obrazovnog i kulturno- prosvjetnog sistema u okviru službene, odnosno legalne Islamske zajednice u Crnoj Gori. Koriste se raznovrsna sredstva, a naročito se insistira na protežiranju raznih povoljnosti koje, makar kratkoročno, mogu izazivati pozitivne reakcije ovdašnjih muslimana. Primjera radi, na brojne primamljive ponude za školovanje u vjersko-obrazovnim i prosvjetnim ustanovama kojima gazduje Muftijstvo, pozitivno reaguje sve veći broj mladih Bošnjaka, uglavnom iz siromašnijih porodica. Za studiranje na Islamskom univerzitetu, koji je osnovao bivši muftija Zukorlić, predviđene su za studente iz Crne Gore izvjesne privilegije poput stipendija, oslobađanja dijela obaveza po osnovu školarine, internatskog smještaja, hranarine i tako redom. Povoljni su i uslovi za školovanje u medresama na području Sandžaka, a pod posebnom ,,brigom“ su polaznice ženske Medrese u Rožajama koja je, takođe, van školskog sistema službene Islamske zajednice.

Pobjeda

Portal Analitika