Abiznis

Goldstin: Potrebne dodatne mjere na smanjenju rashoda i povećanju prihoda

Mjere fiskalne konsolidacije koje je predložila crnogorska Vlada su za pohvalu. Svjetska banka je spremna da identifikuje sve korake neophodne da se do 2020. godine omogući obnova fiskalne održivosti, što će omogućiti Crnoj Gori da postigne veće stope ekonomskog rasta, bez usporavanja, izjavila je direktorka Svjetske banke za Zapadni Balkan Elen Goldstin nakon susreta sa premijerom Duškom Markovićem.
Goldstin: Potrebne dodatne mjere na smanjenju rashoda i povećanju prihoda
Portal AnalitikaIzvor

Goldstin je naglasila da je pitanje fiskalne održivosti i finansijske stabilnosti najveći prioritet, s obzirom na dramatičan rast javnog duga i fiskalnog deficita u prethodnim godinama.

- Ulaganja u javnu infrastrukturu i prošlogodišnje povećanje zarada u javnom sektoru, minimalnih penzija i socijalnih davanja dodatno su doprinijeli već ionako velikom nivou javne potrošnje, koja dostiže gotovo polovinu bruto domaćeg proizvoda (BDP). Zaduživanje za finansiranje takve potrošnje dovelo je do brzog rasta javnog duga, koji je 2015. godine iznosio 79 odsto BDP-a, uključujući garancije. Bez korektivnih mjera, do 2019. godine bi se povećao na 86 odsto BDP-a. Kako bi se održale više stope rasta i veće otvaranje radnih mjesta na srednji do dugog roka, Crna Gora treba da rješava visoke nivoe fiskalnog deficita i javnog duga” kazala je Goldstin, napominjući da će poboljšanje fiskalne održivosti doprinijeti i vraćanju povjerenja finansijskih tržišta u crnogorske javne finansije.

Ističući da snažno pozdravlja posvećenost premijera rješavanju ovog problema, Goldstin je ocijenila da Vlada ima ozbiljan pristup reformskom programu, koji je posvećen otvaranju novih radnih mjesta i poboljšanju ekonomskog rasta.  

-Svjetska banka sada radi sa Vladom na utvrđivanju narednih koraka potrebnih za stabilizaciju javnog duga i stvaranje bolje osnove za održivi privredni rast i veću zaposlenost. Naredne sedmice će tim Svjetske banke posjetiti Crnu Goru i razgovarati sa vladinim zvaničnicima o trogodišnjem planu fiskalne konsolidacije, koji će predstavljati osnovu za kreditnu podršku- precizirala je Goldstin.  

Svjetska banka je, kako je naglasila, zainteresovana za podršku realnom sektoru koji doprinosi poboljšanju ekonomskog rasta, kao što su održivi turizam, zapošljavanje mladih i produktivnost u poljoprivredi.

Premijer Duško Marković podsjetio je da je efekat ovogodišnjih Vladinih mjera štednje 126,9 miliona eura, odnosno 3,2 odsto BDP-a.

-Ubuduće ćemo se zaduživati za razvoj, a ne za javnu potrošnju, koja će se morati finansirati iz tekućih prihoda. Javni dug će rasti do 77,5 odsto BDP-a bez garancija, nakon čega će uslijediti opadajući trend. Zahvalni smo na nedavno dostavljenoj analizi Svjetske banke. Očekujemo nastavak kreditne podrške banke Crnoj Gori, usmjerene na poboljšanje poreske administracije, energetske efikasnosti i zdravstvenih usluga. Vlada očekuje i podršku Svjetske banke kroz odobrenje zajma za razvojne politike u iznosu od 90 miliona dolara, koji može biti iskorišćen za davanje garancija za finansiranje budžetskih potreba- istakao je Marković.    

Kako je Portalu Analitika saopšteno iz Svjetske banke,  razgovoru sa premijerom Markovićem prethodio je sastanak sa ministrima u Vladi, kojim je predsjedavao potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i fnansijski sektor Milutin Simović, na kom se razgovaralo o razvojnim izazovima i mogućnostima koje stoje pred Crnom Gorom, kao i o budućoj podršci Svjetske banke crnogorskom programu reformi.

-Tokom sastanka, Vlada i tim Svjetske banke razgovarali su o najvećim izazovima sa kojima se Crna Gora suočava, odnosno o fiskalnoj i održivosti finansijskog sektora, rastu privatnog sektora i otvaranju radnih mjesta, te održivosti životne sredine. Među ovim pitanjima, najhitnije je pitanje fiskalne održivosti.  Tim Svjetske banke je pozdravio konkretne korake koji su već preduzeti na fiskalnoj konsolidaciji, a koji imaju za cilj smanjenje deficita i usporavanje rasta duga u periodu 2017–2019. godina. Direktorka Goldstin je naglasila da će biti potrebne i dodatne trajne mjere na smanjenju rashoda i povećanju prihoda kako bi se do 2019. godine uspostavila primarna ravnoteža. Biće neophodna fiskalna konsolidacija u godišnjem iznosu od 2 do 3% odsto BDP-a tokom naredne tri godine kako bi se stabilizovao javni dug i Crna Gora postavila na put fiskalne održivosti. Neće biti lako smanjiti deficit i stabilizovati dug, ali je to hitno potrebno s obzirom na neophodnost da se povrati povjerenje finansijskih tržišta i omogući uspješno prenošenje postojećih obaveza koje iznose oko 16% BDP-a godišnje- ističe se u saopštenju Svjetske banke.

U tom smislu, Svjetska banka je pripremila Pregled javnih finansija Crne Gore, koji će uskoro biti objavljen, kojim se preporučuju praktični koraci za koje bi se Vlada mogla opredijeliti kako bi se na srednji rok ostvarila fiskalna ravnoteža.

-Posvećenost Vlade snažnom programu reformi mogla bi biti praćena finansiranjem od strane Svjetske banke putem budućeg zajma za razvojne politike- navedeno je u saopštenju.

S.G.   

 

Portal Analitika