Sci/Tech

Domen koji je zauvijek promijenio Crnu Goru

Crna Gora, mala država sa nešto više od 600.000 stanovnika, dobila je prije deset godina jednu od najatraktivnijih ekstenzija domena u svijetu, sa više od milion registracija, piše portal techcrunch.com.
Domen koji je zauvijek promijenio Crnu Goru
Portal AnalitikaIzvor

„S obzirom da .me na engleskom znači 'mene' ili 'ja', spisak mogućnosti bio je nepregledan, pa su nazivi domeni poput kiss.me, follow.me i sličnih dostizali ogromne cifre. Na prvi pogled, domen .me je stvar vlasnika, ali je našao znatno širu publiku, pri čemu su mnogi svjetski brendovi uveli tu ekstenziju, uključujući WordPress, Facebook i PayPal“, piše portal.

Ta kratka ekstenzija, kako se navodi, je zauvijek promijenila Crnu Goru.

„Skoro svaka država ima jedinstvenu ekstenziju domena, odnosno najviši internet domen državnih kodova - ccTLD (country code top-level domain). Tako na primjer, Srbija ima .rs, Kanada .ca, Velika Britanija .uk, a Danska .dk. Prije nego što je na referendumu donijeta odluka o nezavisnosti, Crna Gora je koristila ekstenziju domena cg.yu. Državi je 2003. godine dodijeljena ekstenzija .cs, ali ona nikada nije zaživjela“, navodi portal.

Crnogorska Vlada je 2007. raspisala zahtjev za ponudu, a pobijedila je crnogorska kompanija doMEn, sa zajedničkim ulaganjem kompanija GoDaddy.com, Afilias Limited i ME-net.

„Kompanija je zaključila petogodišnji ugovor s Vladom o korišćenju tog domena, ali je ugovor produžen za još deset godina, do 2023“, navodi se u tekstu.

U martu prošle godine ekstenzija .me zabilježila je više od milion registracija naziva domena, više nego registrovani ccTLD Hongkonga, Irske i Singapura zajedno.

Prema podacima Monstat, ukupna vrijednost izvoza zemlje u 2015. godini iznosila je 317,2 miliona eura, dok je prema riječima izvršnog direktora kompanije doMEn, Predraga Lešića, ukupan prihod od imena domena sa ekstenzijom .me u istoj godini iznosio 6,5 miliona eura.

Lešić je, kako se dodaje u tekstu, rekao da prihodi od naziva imena domena zapravo pripadaju kategoriji prihoda od telekomunikacija, ali da je u ovom trenutku više od 99 odsto .me domena registrovano van zemlje.

„U suštini, .me je zaslužan za nešto više od dva odsto ukupnog izvoza. Poput ekstenzija .com i .net, veliki udeo .me registracija nalazi se u vlasništvu pojedinaca i kompanija iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine“, piše portal.

Van Crne Gore je i najviše provajdera usluga. Oni u SAD-u i Kini čine 76,45 odsto svih .me imena domena registrovanih počev od trećeg kvartala prošle godine.

„Crna Gora ne samo da je dobila digitalni proizvod tražen širom svijeta, već ga je u značajnoj mjeri unovčila u korist lokalne privrede. Danas postoje hiljade različitih ekstenzija imena domena, ali prije oko deset godina, kada je lansiran .me, situacija u svijetu je bila potpuno drugačija“, navodi se u tekstu.

Činjenica je, kako se zaključuje, da .me ne samo da je postao poznati brend, već ga mnogi, zajedno sa .co, svrstavaju u ekstenzije koje su zauvijek promenile strategiju marketinga ekstenzija imena domena.

Izvor: Mina business

Portal Analitika