Zanimljivosti

Od Antarktika će se odvojiti santa leda veličine Trinidada i Tobaga

Ogromna santa leda, jedna od najvećih ikad zabilježenih i velika kao američka savezna država Delavere ili karipska država Trinidad i Tobago, odvojiće se od Antarktika, objavili su naučnici.
Od Antarktika će se odvojiti santa leda veličine Trinidada i Tobaga
Portal AnalitikaIzvor

Pukotina na ledenom grebenu Larsenu C, koja se proteklih godina postupno širila, prošlog se mjeseca dramatično povećala, za 18 kilometara. Sad je dugačka više od 80 kilometara i da bi se santa potpuno odvojila ostalo je još samo 20 kilometara, upozoravaju stručnjaci.

"Ledeni greben Larsen C ostaće bez više od 5000 kvadratnih kilometara ako se pukotina nastavi širiti", kažu naučnici sa Univerziteta Svonsi u Velsu.

Iz temelja će promijeniti izgled Antarktika

Santa leda će "iz temelja promijeniti izgled Antarktika" i nakon nje moglo bi doći do daljeg pucanja Larsena C, dodaju naučnici.

Ledeni grebeni su područja na krajevima ledenjaka, plutaju na moru i debeli su nekoliko stotina metara. Naučnici strahuju da bi njihovo odvajanje od zamrznutog kontinenta moglo ubrzati klizanje ledenjaka prema moru s obzirom na globalno otopljavanje, što bi rezultiralo porastom nivoa svjetskih mora.

Proteklih godina je došlo do pucanja nekoliko ledenih grebena u sjevernim dijelovima Antarktika, uključujući Larsen B koji je nestao 2002.

(index.hr)

 

Portal Analitika