Zanimljivosti

Pospani voze isto kao pijani

Čak i ljudi koji su dovoljno odgovorni i ne sjedaju za volan pijani, rade nešto što može da bude jednako opasno - voze kad nisu dobro spavali.
Pospani voze isto kao pijani
Portal AnalitikaIzvor

Ako spavate samo sat ili dva manje nego obično, dva puta više rizikujete od nezgode, pokazuju ispitivanja svjetskih agencija za bezbjednost u saobraćaju.

Ukoliko ste spavali četiri sata kraće, nesposobni ste za vožnju kao da ste dvostruko premašili zakonski dozvoljen nivo alkohola u krvi. Ako često zijevate i trepćete, "cimate" volan, ne sjećate se poslednjih nekoliko kilometara, dovodite sebe i druge u opasnost. Čak i kad ne osjećate umor, pospanost itekako utiče na reakcije. Više od polovine vozača koji su učestvovali u incidentima ove vrste, kažu da nisu osjetili simptome prije nego što su zaspali za volanom.

Zato, svima koji u ovom periodu planiraju putovanje ili manje spavaju zbog prazničnog veselja, stručnjaci savjetuju da bez sedam sati noćnog sna ne voze u toku dana i prave pauzu na svaka dva časa, uz izbjegavanje teške hrane. Ako je moguće, na put krenite sa budnim suvozačem.

Portal Analitika