Abiznis

Barel nafte na oko 57 dolara

Cijene nafte porasle su na međunarodnim tržištima prema 57 dolara nakon što je Saudijska Arabija počela razgovore sa klijentima o smanjenju isporuka u sklopu dogovora ključnih proizvođača o ograničenju ponude.
Barel nafte na oko 57 dolara
Portal AnalitikaIzvor

Na londonskom tržištu je cijena barela nakon podneva bila u plusu 35 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 56,81 dolar. U istom je iznosu barel poskupio i na američkom tržištu i njime se trgovalo po 53,61 dolara.

Juče su cijene nafte zaključile trgovanje u plusu od gotovo jednog dolara, poduprte procjenama da će izvještaj Američkog instituta za naftu (API) o zalihama pokazati njihov pad u posljednjoj sedmici prošle godine. Izvještaj je objavljen nakon zatvaranja tržišta i pokazao je oštar pad zaliha, za 7,4 miliona barela.

Danas je naftna tržišta dodatno poduprla vijest da je Saudijska Arabija počela razgovore s klijentima o smanjenju isporuka. Prema dogovoru na niviou Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) Rijad će smanjiti proizvodnju za 486 hiljada barela dnevno, odnosno 4,61 posto u odnosu na oktobarskih 10,544 milijuna barela dnevno.

Odvojeno je OPEK danas na svojoj internej stranici objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u srijedu iznosila 52,71 dolar, što znači da je bila 42 centa niža nego prethodnog dana trgovanja.

(SEEbiz)

Portal Analitika