Abiznis

Nurković: Do sada potrošili 171 milion za auto-put

Kineska kompanija CRBC, glavni izvođač radova na prioritetnoj dionici auto-puta Bar –Boljare je do kraja prošle godine izvela radove vrijedne 171,2 miliona eura, odnosno 21 odsto od ugovorene vrijednosti za projektovanje i izgradnju te dionice, saopštio je ministar saobraćaja Osman Nurković u intervjuu Pobjedi.
Nurković: Do sada potrošili 171 milion za auto-put
Portal AnalitikaIzvor

Tokom 2015. izvođaču radova smo isplatili, kazao je, dvije rate avansa od 161,9 miliona, što je do sada CRBC u cjelosti utrošio, a do kraja budžetske 2016. godine isplaćeno im je još 9,3 miliona. On smatra da je najvažnije da se prilikom izgradnje poštuju svi standardi, kako evropski, tako i domaći.

- Kao investitori veoma smo zahtjevni, zato odobravanje pojedinih segmenata ponekad traje malo duže, ali zahtijeva se veoma velika posvećenost i visok stepen odgovornosti. S obzirom na to da je riječ o izvođaču koji dolazi sa drugog tržišta, do sada je bilo evidentno nepoznavanje određenih evropskih standarda i propisa, ali to nije restriktivni faktor i nešto što usporava realizaciju projekta - tvrdi Nurković, ističući da je CRBC jedan od vodećih svjetskih izvođača, koji će sigurno uraditi dobar posao i opravdati povjerenje.

POBJEDA: Koji su glavni saobraćajni projekti započeti i završeni u prošloj godini?

NURKOVIĆ: U 2016. godini su započeti i završeni mnogi projekti, a izdvajamo bulevar Budva - Bečići, čijom je izgradnjom riješeno jedno od većih uskih grla na drumovima, pogotovu u špicu turističke sezone. Spajanje dva bulevara učinilo je da velike gužve na ulazu u Budvu postanu prošlost.

Završena je rekonstrukcija puta Tuzi – Božaj, a na magistralnom putu Podgorica – Cetinje - Budva radilo se na više lokacija. Svi radovi su izvedeni kvalitetno i u ugovorenom roku. Još treba izdvojiti sanaciju klizišta Bać na magistralnom putu Berane – Rožaje, kao i rekonstrukciju puta Nikšić – Vilusi.

POBJEDA: Kakvi su planovi za ovu godinu?

NURKOVIĆ: Ove godine planirano je 30 projekata od kojih će jedan broj biti završen do početka ljetnje sezone. Tu se prvenstveno misli na rekonstrukciju i proširenje tunela Mekavac na magistralnom putu Podgorica – Cetinje, zatim Vilusi – Vraćenovići – granica sa BiH, rekonstrukciju osam mostova na regionalnom putu Slijepač most – Pljevlja, sanaciju klizišta Besnik na magistralnom putu Rožaje – Špiljani. Tu su i tri lokaliteta na magistralnom putu Cetinje – Budva, kao i rekonstrukcija puta Berane – Petnjica.

Od ostalih projekata možemo izdvojiti rekonstrukciju puta Cetinje – Njeguši u dužini od 20 km, zatim puta Slijepač Most – Pljevlja, dionica Crkvice – Vrulja u dužini od 12 km, druga faza obilaznice Rožaja, rekonstrukciju puta Berane – Kolašin, dionica Lubnice – Jezerine u dužini od 15 km sa izgradnjom tunela dužine 3 km rekonstrukciju puta Danilovgrad – Podgorica sa izgradnjom bulevara dužine 15,5 km.

Tu su i izgradnja bulevara na putu Tivat – Jaz u dužini od 16 km, put Rožaje – Špiljani u dužini od 20 km, gdje je vrijednost projekta 12 miliona eura, rekonstrukcija puta Dinoša – Cijevna Zatrijebačka u dužini od 17 km, za šta je projektantska vrijednost 15 miliona eura.

Ulažu napore da opet pokrenu noćni voz

POBJEDA: Hoće li Ministarstvo preduzeti nešto povodom ukidanja noćnih putničkih vozova na pruzi Beograd – Bar?

NURKOVIĆ: Ulažemo ogromne napore da sa kolegama iz Srbije dogovorimo neki model da noćni voz ostane. Od najave početka remonta dijela pruge kroz Srbiju direktor Direktorata za željeznički saobraćaj je u stalnom kontaktu sa državnim sekretarom resornog ministarstva u Srbiji i više puta je tražio da Srbijavoz preispita svoje odluke o noćnom vozu. U prvom planu rukovodstva Srbijavoza su troškovi noćnog voza, a ne očuvanje te linije, koja je Željezničkom prevozu Crne Gore donosila 40 odsto dnevnog prihoda od prodaje karata. Remont je neophodan, ali mora se voditi računa o stalnim klijentima i o održivosti međunarodnog saobraćaja. Na inicijativu Ministarstva održan je još jedan sastanak menadžmenta željezničkih firmi 26. decembra, na kome je naš prevoznik ponudio da participira u dijelu troškova noćnog voza na teritoriji Srbije. Razmatra se i opcija da noćni voz saobraća tri puta nedjeljno (vikend), kada inače ima najviše putnika.

Intenzivno se traži novi brod za liniju Bar – Bari

POBJEDA: Kada će biti ponovo uspostavljena pomorska linija Bar – Bari – Bar?

NURKOVIĆ: Barska plovidba je intenzivirala aktivnosti na kupovini novog putničkog broda sa ciljem ponovnog uspostavljanja pomorske linije između Crne Gore i Italije. Pri kupovini broda treba voditi računa o svima aspektima koji se odnose na međunarodne standarde i ekonomsku isplativost i s tim u vezi i menadžment Barske plovidbe vrlo pažljivo vrši odabir brodova na feri tržištu.

(Opširnije čitajte u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika