Abiznis

Veći budžet za klastere u 2017. godini

Ministarstvo ekonomije će i u 2017. godini nastaviti sa finansijskom podrškom razvoju klastera, pa će, zbog povećanog interesovanja, budžet Programa podsticanja razvoja klastera u Crnoj Gori za ovu godinu biti duplo veći u odnosu na prethodnu, odnosno iznosiće 100.000 eura, umjesto dosadašnjih 50.000. Takođe, razmatra se mogućnost povećanja maksimalnog iznosa podrške po projektu sa 10.000 na 15.000 eura.
Veći budžet za klastere u 2017. godini
Portal AnalitikaIzvor

Ministarstvo ekonomije je, kako je saoptšteno, prošle kao i proteklih pet godina, intenzivno radilo na realizaciji ativnosti u okviru politike razvoja klastera, koje je kontinuirano unapređivala, i kao rezultat danas u Crnoj Gori postoji 19 formalno registrovanih klastera, među kojima su klasteri koji su samoinicijativno formirani, kao i klasteri koji su formirani uz podršku Ministarstva.

- Prošle godine su, u skladu sa potrebama klastera, predmeti podrške u okviru programa prošireni, tako da se, pored nabavke proizvodne opreme, subvencionišu troškovi ulaganja u nematerijalnu imovinu i operativni troškovi poslovanja. Pomenuta izmjena rezultirala je povećanjem broja zainteresovanih klastera, a samim tim i povećanjem broja aplikacija koje su odobrene, tako da je Ministarstvo u 2016. godini subvencionisalo projekte šest klastera, od kojih su četiri iz oblasti drvoprerade, jedan klaster iz oblasti turizma i jedan klaster objedinjuje vinare i vinogradare. Podsjećamo da, kada je riječ o intenzitetu pomoći u okviru ovog programa, Ministarstvo subencioniše 50 odsto oprvadanih troškova, odnosno 65 odsto u slučaju klastera koji djeluju u manje razvijenim opštinama.

Prilikom realizacije programa, Ministarstvo ekonomije uvijek daje priortitet klasterima koji djeluju u manje razvijenim jedinicama lokalnih samouprava, pa je od šest podržanih klastera, čak pet iz Sjevernog regiona.

S obzirom na činjenicu da su svi formirani klasteri horizontalnog tipa, što znači da ih čine privredni subjekti iz iste djelatnosti, nastojanje će biti da uz podršku Ministarstva u 2017. godini prošire opseg svoje saradnje sa akademskom zajednicom, istraživačkim institucijama i državnim organima, kao i da formiraju vertikalne klastere koji, između ostalog, mogu napraviti veće efekte u pravcu smanjenja socio-ekonomskih razlika među regionima.

- Takođe, pored finansijske, u ovoj godini biće nastavljena i tehnička podrška klasterima koja se realizuje u okviru projekta „Unapređenje konkurentnosti privrede u Crnoj Gori“ koji zajednički finansiraju i sprovode Ministarstvo ekonomije, Glavni grad Podgorica, Prijestonica Cetinje, opština Bijelo Polje i UNDP. Komponenta ovog projekta namijenjana klasterima odnosi se na aktivnosti podrške klasterima u pisanju i pripremi aplikacija, kako za domaće programe finansiranja, tako i međunarodne, a klasteri, takođe, imaju mogućonost da u saradnji sa stručnim timom unaprijede svoje akcione i marketing planove – navodi se u saopštenju Ministarstva ekonomije.

Foto: rtcg.me

Portal Analitika