Zanimljivosti

Misteriozna šumska svastika: Neprimjećena do 1992. (Video)

Nedaleko od sjeveroistočnog njemačkog grada Zernikov, uzorak stabala ariša pokriva oko 3.600 kvadratnih metara.
Misteriozna šumska svastika: Neprimjećena do 1992. (Video)
Portal AnalitikaIzvor

Ono što je neobično, osim porijekla ovih simbola koji izgledaju kao da ih je stvorila sama priroda, je to što su se javili upravo u istočnoj Njemačkoj, koja je decenijama bila pod komunističkim režimom i mahnito eliminisala svaku povezanost s nacizmom. 

Pretpostavlja se da je taj kukasti krst posađen u vrijeme Hitlerove vladavine, tokom 1930-ih, ali i dalje se ne zna ko ga je, kada tačno i zašto posadio. 

Nekoliko nedjelja u proljeće i u jesen, boja lišća se menja i pruža kontrast tamno zelenoj boji borove šume - u nespornom obliku kukastog krsta. Ali, zbog kratkog trajanja tog efekta, u kombinaciji s tim da se simbol može vidjeti samo iz vazduha, rezultirali su time da je svastika bila neprimjećena dugo nakon pada nacističke stranke. 

Jedna od teorija je kako su simbol napravili sami mještani, kako bi tim činom pokazali odanost Hiteru i režimu. Druga teorija je da je simbol djelo lokalnog šumskog revizora i revnosnog naciste. Navodno su je uočili i Sovjeti za vrijeme postojanja Istočne Njemačke, ali nisu učinili ništa da je maknu, a Amerikanci su 1976. osim kukastog krsta snimili i brojeve 1933. u šumi u njemačkom Heseru. I za ta stabla je nepoznato ko ih je posadio. 

Branderbuške vlasti su iz brige za ugled svog regiona, ali i iz straha da bi tamo mogli da počnu da se okupljaju neonacisti, naredili brisanje šumskih simbola, tako da su 1995. uklonili 43 od 100 "nacističkih" stabala. 

Ipak, preostala stabla su i dalje činila kukasti krst, pa je on bio vidljiv i 2000. godine. U razdoblju do danas je šuma iz državnog vlasništva prešla u ruke privatnika, koji je odbio da je posječe. 

 

b92.net

Portal Analitika