Abiznis

Najavljeni podsticaji za mlade koji žele da se bave poljoprivredom

Ne može se odrediti početna cijena zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini. Ne postoji metodologija. Trenutna cijena se formira na bazi procjena vrijednosti zemljišta koje vrši Uprava za nekretnine. Ovi kriterijumi ne uzimaju u obzir nijedan relevantan kriterijum iz domena poljoprivredne proizvodnje i ne odgovaraju toj namjeni, ocijenjeno je iz Ministarstva poljoprivrede (MP). Ministarstvo je najavilo podsticaje za mlade ljude koji žele da se bave poljoprivredom.
Najavljeni podsticaji za mlade koji žele da se bave poljoprivredom
Portal AnalitikaIzvor

Podsjetimo, Vlada je na sjednici od 28.12.2015.godine zadužila Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja da u saradnji s Ministarstvom finansija i Sekretarijatom za zakonodavstvo, u što kraćem roku, pripremi i Vladi predloži pravni okvir za donošenje Metodologije za procjenu vrijednosti početne cijene zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini.

"Paralelno sa radom na identifikovanju pravnog okvira za donošenje Metodologije, Ministarstvo radi na pripremi predloga za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini koji će usvajanjem Metodologije biti predloženi Vladi na usvajanje", piše u Informaciji o statusu prioritenih projekata iz oblasti poljoprivrede.

 Pravni okvir za donošenje Metodologije uslovljen je donošenjem novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu koji će zamijeniti aktuelni iz 1992.godine. Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog je tokom 2016. godine pokrenulo više procedura za zakup poljoprivrednog zdemljišta u državnoj svojini.

"Očekuje se potpisivanje Ugovora za lokalitet Novo selo, u Danilovgradu, a u završnoj fazi nalaze se predmeti za lokalitete KO Komarnica, Šavnik; KO Slap, Danilovgrad; KO Grbe, Danilovgrad".

U daljoj perspektivi, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja će kroz realizaciju LPIS prijekta (Sistema identifikacije poljoprivrednog zemljišta) započeti proceduru obilježavanja poljoprivrednog zemljišta u privatnom valsništvu, što će doprinijeti kreiranju jedinstvene baze raspoloživog poljoprivrednog zemljišta u Crnoj Gori.

"U dugom roku, ciljevi su: Maksimalno skraćivanje procesa davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta – od datuma podnošenja zahtjeva do potpisivanja ugovora;  omogućavanje elektronskog podnošenja zahtjeva za zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, veća uključenost populacije mlađe od 30 godina u bavljenje poljoprivredom kroz poseban program podsticanja mladih za bavljenje poljoprivredom, recimo bez troškova plaćanja zakupnine tokom prve dvije godine proizvodnje, zaključuje se u dokumentu.

Portal Analitika