Literatura

IX BOOKA: Milunovićeva tradicija realizma i južnjačka gotika

„Čovjek koji nije mogao da umre“, nova zbirka pripovjedaka Milorada Milunovića, predstavljena je u petak u okviru IX Zimskog salona knjige – BOOKA.
IX BOOKA: Milunovićeva tradicija realizma i južnjačka gotika
Portal AnalitikaIzvor

Tom prilikom, autor je govorio o strukturalnim osobenostima njegovog ostvarenja. Kako je naveo, zbirku čini devet priča koje se tematski nadovezuju, a za osnovu često imaju stvarne događaje koje literarno uobliči.

Milunović se posebno osvrnuo na uticaje na svoju pripovijednu prozu, pa je u tom kontekstu pomenuo ruske autore XIX vijeka - Dostojevskog i Gogolja.

Vujošević je, s druge strane, govorio o kontekstu u kojem bi se mogla tumačiti motivacija likova ovih pripovjedaka.

- Djelovanje likova u Milunovićevoj zbirci uvijek nosi određene etičke izazove koji su određeni jednim specifičnim, patrijahalnim modelom stvarnosti. Njihovi činovi, njihova kretanja u tom svijetu ne ostaju bez posljedica. Kao u narodnoj igri, u kolu, svaki pokret je važan i bogat simbolikom. To je svijet u kojem tumačenje dinamike likova, njihovih odnosa i činova nosi snažan etički ulog. Ovaj svijet je strukturiran svima poznatim etičkim imperativom Marka Miljanova o čojstvu i junaštvu. To je kontekst koji je nama u Crnoj Gori poznat bilo da smo mu dijelom sami svjedočili ili da se naša komunikacija sa onom prošlošću sa kojom smo i biološki povezani poziva na etiku i ep toga svijeta, te nam teme koje Milunović obrađuje čini naročito prjemčivim – naveo je on.

Prema njegovim riječima, Milunovićeve pripovijetke predstavljaju originalno nadovezivanje na senzibilitet pisaca crnogorskog realizma.

- Autor evocira združene slike unutrašnjeg nemira sa nostalgičnom topografijom ruralnih prostora. Ovaj prostor, škrt i asketski surov, djeluje kao katalizator radnje, te postaje pozornica unutrašnjih protesta, lomova, ljudskih strasti i iskušenja. Pored tradicije realizma, u nekim Milunovićevim pripovijetkama je motivski prisutna i južnjačka gotika, kao jedan univerzalni izraz iskustva Juga, konfliktne neispitane teritorije, primjetan u slikama djelovanja natprirodnog, nejasnog i neuhvatljivog na ljudsku sudbinu. Milunović je, u ovom djelu, hroničar zapretanih ljudskih života, očaja, padova i strasti, ali i veličine i plemenitosti – zaključio je Vujošević.

Autor je pročitao više odlomaka iz svojih pripovijetki, a veče završio druženjem s gostima promocije.

Portal Analitika