Svijet

Orban: Nadam se da će Evropa zbaciti lidere koji ne slušaju narod

Mađarski premijer Viktor Orban pozvao je Brisel da promjeni migracionu politiku poslije pogubnog terorističkog napada na Božićnom vašaru u Berlinu, ali predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker kaže da evropske vrijednosti moraju ostati nepromjenjene.
Orban: Nadam se da će Evropa zbaciti lidere koji ne slušaju narod
Portal AnalitikaIzvor

"Nečuveno je da, usred Evrope hrišćani budu ubijani na Božić", rekao je Orban mađarskom onlajn listu veol.hu, dodavši da je jasno da, kad je o migraciji riječ, ništa ne može da ostane onako kako je bilo.

Kako je istakao, Brisel mora da se promjeni, migranti koji su ilegalno ušli u Evropu moraju da budu deportovani, granice moraju da se zaštite, a priliv migranata da se eliminiše.

Prema Orbanovim riječima, napad u Berlinu je još jedan dokaz da je integrisanje neevropskih migranata u Evropi "očigledno neuspješno, što ugrožava povjerenje i samopoštovanje zapadnog svijeta".

"Ekonomsko usporavanje, kriminal, terorizam, migracije, neodlučnost i neiskren govor - sve to doprinosi na svoj način, a zapadni lideri neće pružiti odgovore", kaže on.

Orban je u predstojećoj 2017. poželio da se više zapadnih prijestonica pobuni protiv političkog statusa quo i političkim putem zbace lidere "koji su odbili da slušaju narod".

"Prije godinu, niko nije vjerovao da će se Britanija povući iz EU, ili da će Amerikanci odbaciti klan Klintonovih. To će se nastaviti u 2017., koja će biti godina revolta za evropsku demokratiju", zaključio je mađarski premijer.

Istovremeno, Junker je ustao u odbranu politike otvorenih vrata Unije, rekavši proteklog vikenda za njemačku "Funke Mediengrupe" da bi bilo pogrešno staviti pod sumnju sve izbjeglice, prenosi RT.

"Teror će pobijediti samo ako to dozvolimo", istakao je Junker, dodavši da osnovne vrijednosti za koje se EU zalaže ostaju nepromijenjene i da EU "mora da pruži utočište ljudima koji bježe iz ratnih zona i od terora".

Portal Analitika