Svijet

Italija daje milijarde za spas najstarije banke na svijetu

Vlada Italije odobrila je pomoć za spas banke Monte dei Paski di Siena, najstarije na svijetu i treće najveće banke u Italiji. Stabilizacija banaka svaku italijansku porodicu koštaće oko 833 eura, izračunale su organizacije za zaštitu potrošača, prenose agencije.
Italija daje milijarde za spas najstarije banke na svijetu
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Monte dei Paski di Sijena, osnovana 1472. godine, nije uspjela da do juče prikupi pet milijardi koji su joj neophodni da bi bila likvidna.

Italijanska vlada usvojila je danas uredbu u kojoj se navodi da će stoprocentno garantovati depozite građana iz fonda od 20 milijardi eura, koji je parlament odobrio za stabilizaciju bankarskog sektora.

"Italijanska treća najveća banka će se konačno potpuno vratiti operacijama za podršku italijanske privrede u kontekstu potpunog mira za štediše i zaposlene", rekao je ministar privrede Karlo Padoan.

Trgovanje akcijama Monte dei Paski suspendovano je danas na milanskoj berzi. Banka je juče saopštila da je zamjenom duga za akcije prikupila samo 2,45 milijarde eura i da nije uspjela da privuče velikog investitora.

Prema uredbi, vlada će privremeno podržati banku Monte dei Paski nuđenjem kapitala po formuli dogovorenoj s Evropskom komisijom, takozvanom "opreznom rekapitalizacijom", po kojoj država nudi garancije da će banka bili solventna, a da će vlada dobiti nazad svoj novac.

Premijer Paolo Đentiloni je rekao da su planom za spašavanje banke ostvarena dva "fundamentalna cilja" vlade - garancije "koliko je to moguće" za klijente Monte dei Paski i jačanje italijanskog bankarskog sistema.

Poteškoće Monte dei Paski su dio širih problema italijanskog bankarskog sektora, koji je opterećen nenaplativim zajmovima u vrijednosti od 360 milijardi eura. Ta banka je, međutim, posebno ranjiva pošto je zauzela najgoru poziciju poslije ljetošnjeg stres testa za banke u EU.

Organizacija za zaštitu potrošača procijenila je da će italijanski fond za stabilizaciju banaka svaku porodicu u Italiji koštati 833 eura.

Rojters

Portal Analitika