Društvo

Rod maslina katastrofalan, uzrok klima i štetočine

Ovogodišnji rod masline na cijelom primorju je podbacio, najprije zbog nepovoljnih vremenskih uslova, ali i štetočina koje su napale stabla.
Rod maslina katastrofalan, uzrok klima i štetočine
Portal AnalitikaIzvor

Savjetnica za maslinarstvo u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja Dubravka Radulović kaže da moramo naučiti da više djelujemo preventivno.

"Jer, ove godine bilo je dosta roda, ali je propao zbog napada štetočine", kazala je Radulović za Radio Jadran.

"Najviše problema izazvale su maslinova muva i maslinov moljac, naročito na teritoriji Bara i Ulcinja. Maslinari koji su na vrijeme zaštitili stabla nijesu imali problema. Maslinova muva dovela je do toga da je puno roda otpalo, iako se očekivalo da će sezona biti rodnija nego prošla. Za sada ne postoji precizna statistika koliko je procentualno rod bio slabiji u odnosu na prošlu godinu, a osim muve, masline nijesu odoljele ni svrdlašu niti raku masline" navodi Radulović.

Ministarstvo će organizovati radionice kako bi edukovalo maslinare da ubuduće zaštite biljku.

“Osim ovih štetočina, na radionicama će biti riječi o novoj, generacijskoj, bakteriološkoj bolesti koja se pojavila u Italiji – tzv. “xylella fastidiosa”, koja pravi ogromne štete na maslinama. Kod nas je intenzivno prate Fitosanitarna uprava i Savjetodavne službe za biljnu proizvodnju. Za sada kod nas nije registrovana, ali postoji rizik od pojavljivanja uvozom sadnica”, pojasnila je za Jadran.

Preporuke o mjerama prevencije daju se maslinarima tek nakon očitavanja klopki, odnosno snimanja terena, ali u narednom periodu maslinarima se savjetuje zimsko prskanje stabala. Preporuka Biotehničkog fakulteta kad je riječ o pesticidima su perfektion i sistemin.

Izvor: Radio Jadran

Portal Analitika