Kultura

DEUS: "Radost življenja" Igora Rakčevića u Modernoj galeriji

Izložba grafika „Radost življenja“ Igora Rakčevića biće večeras otvorena u Modernoj galeriji Muzeja i galerija Podgorice u 19 sati, u okviru Decembarske umjetničke scene 2016.
DEUS: "Radost življenja" Igora Rakčevića u Modernoj galeriji
Portal AnalitikaIzvor

Postavku radova novijeg datuma otvoriće akademski slikar Roman Đuranović, a tom prilikom prisutnima će se obratiti i istoričarka umjetnosti Petrica Duletić.

Prema njenim riječima, Rakčević posjeduje veliku moć varijacije i transformacije, te „ujedinjuje, odvaja i oblikuje“.

- Na njegovim grafikama često se ponavlja jedna slika sa suptilnim promjenama. Gradacije i ciklus varijacija, valorizovanih kaleidoskopskim pogledom, izražava individualnim jezikom. Samo grafičar sa puno znanja može objediniti u cjelinu više sličnih slika sa unaprijeđenjem pojedinačnih kvaliteta. Istančanim osjećanjem i sigurnom rukom, sa hromatski kontrolisanom ljestvicom, ispisuje svijet oko sebe. U nizu slika koje se skladno pretaču jedna u drugu ili treću, postiže ritam i dinamiku, a ta uzastopna ređanja i ponavljanja stvaraju sliku beskonačnosti. To su, uglavnom, manji ili srednji formati koji se kombinuju i sklapaju u veće kompozicione forme čineći tako jednistvenu vizuelnu cjelinu... Predstavljeni radovi otkrivaju nam da je grafika, iako donekle zapostavljena i marginalizovana, itekako prisutna na crnogorskoj savremenoj likovnoj sceni. Kroz istraživanje vizuelnih mogućnosti medija grafike Igor Rakčević nesumnjivo je izgradio individualni grafički izraz i nesputano se kreće ka novim mogućnostima oblikovanja i novim eksperimentima – zapisala je Duletić u katalogu za ovu izložbu.

Igor Rakčević rođen je 1971. u Podgorici, gdje je završio je srednju likovnu školu. Diplomirao je na na smjeru Grafika, Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju u klasi mr Anke Burić. Magistrirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu gdje mu je mentor bio Velizar Krstić. Bavi se grafikom, neformalnom likovnom edukacijom, menadžmentom u kulturi i istražuje na polju savremenih grafičkih tehnika i drugih umjetničkih medija. U okviru svog djelovanja priredio je više samostalnih izložbi državnog, regionalnog i međunarodnog karaktera. Predstavljao je našu zemlju na značajnim likovnim manifestacijama, poput Venecijanskog bijenala savremene umjetnosti i arhitekture, međunarodnoj izložbi balkanskih umjetnika u Kaselu i nizu drugih važnih predstavljanja savremene crnogorske umjetnosti. Inicijator je projekata iz oblasti savremene umjetnosti i edukacije, pokretač i učesnik više radionica, stručnih i naučnih skupova i konferencija. Od 2000. godine koordinira radom NVO Zona kulture. Studijski je boravio u: Parizu, Stokholmu, Lillu, Berlinu, Barseloni, Beču i Edirni. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 1995. i predsjednik ove asocijacije od 2009. godine, a takođe je član Udruženja likovnih umjetnika BiH.

K.J.

Portal Analitika