Svijet

Predsjednik Kolumbije primio Nobela i citirao Dilana

Nobelove nagrade uručene su danas u Oslu. Dodjelu nagrada je obilježio dolazak 1.300 gostiju, ali i izostanak jednog od dobitnika nagrade, kultnog kantautora Boba Dilana. Zato je predsjednik Kolumbije, prilikom primanja Nobelove nagrade za mir citirao Dilana.
Predsjednik Kolumbije primio Nobela i citirao Dilana
Portal AnalitikaIzvor

Nobelovu nagradu za mir ove godine osvojio je kolumbijski predsjednik Huan Manuel Santos, koji se zalagao za kraj 50-godišnjeg rata u Kolombiji tokom kojeg je poginulo 220 hiljada ljudi.

"Ova vijest došla nam je kao dar sa neba, u doba kada je naš brod tonuo, Nobelova nagrada služi kao jedro koje je pomoglo da stignemo do našeg odredišta - do vrata mira. Hvala vam", poručio je Santos.

"Koliko je još smrti potrebno kako bi znao da je previše ljudi umrlo?", citirao je kolumbijski predsednik Dilanovu pesmu "Blowin' in the wind".

Svega pet dana prije proglašenja dobitnika, Santosov mirovni sporazum je odbačen na referendumu, ali to nije uticalo na osvajanje priznanja.

Jedan od dobitnika je i popularni kantautor Bob Dilan, koji se nije pojavio na dodjeli, uz objašnjenje da ima već dogovorene obveze.

Američka pjevačica Peti Smit je zbog toga, vidno uzbuđena, izvela njegovu pjesmu "A Hard Rain's A-Gonna Fall" pred 1.500 zvanica. Dilan je poslao govor zahvalnosti koji će biti pročitan na gala večeri u gradskoj vijećnici, na koju je pozvano 1.300 gostiju i kraljevska porodica. Nagrada će mu biti predana lično sljedeće godine, bilo u Švedskoj ili u inostranstvu.

Izbor Dilana mnogi su opisali kao nekonvencionalnu odluku, ali ono što je naljutilo švedsku kraljevsku porodicu je to što se nije pojavio na dodjeli.

Nagradu za ekonomiju osvojili su Oliver Hart i Bengt Holmstrom, a zanimljivo je da su obojica, kao i svi američki dobitnici nagrade – imigranti.

Na svečanosti u Štokholmu, devetoro prisutnih laureata preuzelo je nagrade od kralja Karla Gustava XVI u koncertnoj dvorani ukrašenoj hiljadama ružičastih ruža i amaralisa koje je donirao italijanski grad San Remo, gde je Alfred Nobel umro 10. decembra 1986. godine.

Nobelov odbor je ove godine dobio rekordnih 376 nominacija, što je veliki porast u odnosu na 278 prije dve godine.

Izvor: N1

Foto: Reuters/NTB Scanpix/Haakon Mosvold Larsen

Portal Analitika