Kultura

DEUS: Rječnik Remza Skenderovića u podgoričkoj Biblioteci

„Rječnik makedonsko-crnogorski i crnogorsko-makedonski“ Remza Skenderovića biće večeras promovisan u Kosoj sali Narodne biblioteke „Radosav Ljumović“ od 19 sati.
DEUS: Rječnik Remza Skenderovića u podgoričkoj Biblioteci
Portal AnalitikaIzvor

O ovom naslovu govoriće prof. Novica Vujović i autor a otvoriće je otpravnica poslova Ambasade Makedonije u Crnoj Gori, Suhena Đerimi Baliju.

- Rječnik je, prije svega, namijenjen široj publici, a osnovni cilj je ostvarivanje komunikacijske funkcije, odnosno omogućavanje nesmetane komunikacije među govornicima oba jezika, makedonskog i crnogorskog. Rječnik sadrži više od 30.000 pojmova datih u svom osnovnom obliku i predstavljenih odgovarajućim leksičkim ekvivalentima u oba smjera. Obuhvaćena je leksika svih oblasti života koja je u trenutnoj upotrebi. Polazeći od potrebe postojanja ovakvih vrsta rječnika, dvojezičnih, kao i potrebe njihove redovne nadogradnje, naročito usled brzog društvenog razvoja i činjenicom da je jezik živa materija, koja prati cjelokupne društvene promjene, objavljivanje ovog rječnika predstavlja značajan doprinos obogaćivanju makedonske i crnogorske leksikografske nauke i osnaživanju dugogodišnjih makedonsko - crnogorskih veza – zapisala je prof. dr Lidija Arizankovska, koja je ujedno napisala predgovor za ovo izdanje.

Izlaženje rječnika podržala je, između ostalih, Zajednica Crnogoraca u Makedoniji, te Ministarstvo kulture Crne Gore.

Promocija je dio programa Decembarske umjetničke scene.

K.J.

Portal Analitika