Zanimljivosti

Oni bi veće plate, fast fud ih mijenja robotima

Scenario po kome će restorani brze hrane mijenjati radnike kioscima kako minimalne plate budu rasle - postaje sve realniji.
Oni bi veće plate, fast fud ih mijenja robotima
Portal AnalitikaIzvor

Američki sindikalni pokret koji se zalaže za povećanje minimalne plate u fast fud restoranima "Fight for 15 $", ostvario je više pobeda u poslednjih nekoliko godina. Zakoni o minimalcu promenjeni su u državama Njujork, Kalifornija i u nekoliko većih gradova.

Međutim, tu je i druga strana medalje. 

Podsetimo, fast fud gigant Mekdonalds najavio je da će uvesti kioske za naručivanje hrane u svojim restoranima, što će mu omogućiti da služi više mušterija s manje radnika. Slično nešto najavila je i kompanija Vendis, treći po veličini lanac hamburgera na svetu. 

Bivši šef Mekdonaldsa Ed Rens napisao je komentar za Forbs u kome tvrdi da su ova dva trenda i te kako povezana: 

“Rekao sam vam. 2013. kad je Fight for 15 $ još bila u svojoj početnoj fazi, ja i drugi direktori upozoravali smo da će zahtijevi sindikata za većom minimalnom platom najterati kompanije sa niskim profitima da zamijene radnike koji pružaju punu uslugu sa skupim investicijama u samouslužne alternative". 

Rens kaže da se njegovo predviđanje sada ostvaruje. Mek je samo jedan od lanaca restorana u SAD koji eksperimentiše sa tehnologijom za automatsko naručivanje. Šta više država i gradova bude povećavalo minimalnu platu, veći će biti podsticaj za kompanije da izbegnu veće troškove rada. 

Rens upozorava i da ne mogu sve kompanije da priušte takvu investiciju. Mnoge manje će pod pritiskom većih plata biti prisiljene da otpuštaju radnike, traže jeftinije poslovne prostore, ili jednostavno ih zatvore. 

Primjeri su brojni i ne odnose se samo na fast fud: knjižare, pabovi, restorani, pekare, kafići, marketi, proizvođači odjeć́e ... 

Rens je u komentaru i vrlo oštar prema sindikatima: "Rade kao i njihovi sovjetski prethodnici koji su budalasto mislili da mogu da upravljaju cijenama i poslovanjem kako bi ih prilagodili svom idealu, ekonomska stvarnost uporno krši model profita bez muke". 

Mediji prenose i riječi ekonomista koji kažu da je Rensijev argument zaista teško osporiti. Pitanje je samo da li je minimalac od 15 doalra dovoljan da podstakne veliki broj poslodavaca na ulaganje u automatizaciju.

Portal Analitika