Svijet

Fič: Trampove mjere donose rizik i pritisak

Budžetski deficit i javni dug Sjedinjenih Američkih Država će verovatno rasti za vreme administracije Donalda Trampa, ocenila je američka bonitetna agencija Fič.
Fič: Trampove mjere donose rizik i pritisak
Portal AnalitikaIzvor

Međutim, kako su naveli, nema neposrednih rizika po vrhunski kreditni rejting SAD.

"Očekuje se da će novoizabrani američki predsjednik srezati poreze, povećati potrošnju na infrastrukturu i olabaviti propise, što će pružiti kratkoročni podstrek privrednom rastu", navodi se u saopštenju Fiča, a prenosi agencija Frans pres. 

Bonitetna agencija je, međutim, upozorila da Trampove mjere nose rizik od protekcionizma, koji bi mogao da našteti ekonomiji na srednji rok. 

Narastanje nivoa javnog duga do 2018. godine bi, kako poručuju iz Fiča, moglo da izvrši pritisak na kreditni rejting SAD, ali bi on trebalo da ostane na najvišem nivou "AAA", s obzirom na vladinu fleksibilnost finansiranja i na činjenicu da je dolar još uvjek globalna rezervna valuta. 

Planirano rezanje poreza bi, prema Fiču, trebalo da omogući najvećoj svjetskoj ekonomiji da poraste za 2,2 odsto u 2017. godini, iako bi politička neizvjesnost mogla da ugrozi rast investicija.

Portal Analitika