Svijet

Trampov zet vodi pregovore Izraela i Palestine?

Novoizabrani američki predsjednik Donald Tramp izjavio je za Njujork Tajms (The New York Times) da bi volio da bude „onaj koji će pomiriti Izrael i Palestinu“.
Trampov zet vodi pregovore Izraela i Palestine?
Portal AnalitikaIzvor

- Bio bi to divan uspjeh - dodao je Tramp čiji je prijedlog o proglašenju Jerusalima izraelskom prijestonicom, suprotno dosadašnjoj američkoj politici, razbjesnio Palestince.

Republikanski milijarder dodao je da bi njegov zet Džered Kušner, suprug njegove kćerke Ivanke, mogao da ima ulogu u eventualnim mirovnim pregovorima.

Kušner, poslovni čovjek i investitor, bio je blizak saradnik nekretninskog magnata u predizbornoj kampanji. Nakon izbora Trampa, zatražio je pristup svakodnevnom informisanju Bijele kuće o sigurnosti i prisustvovao Trampovom susretu s japanskim premijerom Šinzom Abeom 17. novembra, što je bio njegov prvi susret s jednim stranim zvaničnikom.

Izraelska desnica bila je veoma zadovoljna Trampovom pobjedom na izborima 8. novembra i u njoj je vidjela nagovještaj nastavka i ubrzavanja izgradnje jevrejskih naselja na okupiranom palestinskom području, pa i kraj ideje o nezavisnoj palestinskoj državi.

Ipak, prema riječima izraelskog ministra odbrane Avigdora Libermana, Trampova ekipa pozvala je izraelsku desnicu „da se ne zanosi“.

Aktuelni državni sekretar Džon Keri mjesecima je nastojao da ostvari pomak u mirovnim pregovorima Izraela i Palestine, ali bez uspjeha. Direktni pregovori dvije strane su na mrtvoj tački već dvije i po godine.

Izvor: Index

Portal Analitika