Sci/Tech

Sve što treba da znate o festivalu ''Otvoreni dani nauke 2016''

Svečano otvaranje šestog festivala ''Otvoreni dani nauke'' zakazano je za ponedjeljak u Prijestonici, dok će bogat ovogodišnji program javnosti biti predstavljen od 26. do zadnjeg dana tekućeg mjeseca.
Sve što treba da znate o festivalu ''Otvoreni dani nauke 2016''
Portal AnalitikaIzvor

Prošlogodišnji festival zabilježio je nevjerovatnu posjetu od 15 hiljada ljudi, a kako najavljuju i ove godine se očekuje masovna posjećenost u pet crnogorskih gradova. 

PODGORICA:

Za glavni grad Crne Gore spremljeno je čak 14 prezentacija koje će se održati od 27. do 30. septembra, a širok spektar obuhvata raznorazne teme od predavanja Predavanja CERN – prof. dr Mihael Dozer i prof. dr Rolf Landua, preko izložbi ''Kamen krije znanje'', pa do spektakularnog laserskog šoua iz Švedske. Možda i najzanimljiviji događaj održaće se na Univerzitetu Donja Gorica gdje će posjetioci od 9:30 do 17 časova moći da vide izložbu ''Nikola Tesla - Čovjek budućnosti''. Izložba namijenjena za sve uzraste imaće jedinstvenu postavku kreiranu specijalno za festival ''Dani nauke'' koja će biti praćena VR(virtuelna realnost) projektom ''Doživi Teslu''. Cilj izložbe je da nas na pristupačan način, bolje upozna sa Teslinim najznačajnijim izumima, a naročito da ukaže na njihove mnogobrojne praktične primjene od Teslinog do našeg vremena, kao i na univerzalnost Teslinih ideja koja čini da njegovi patenti i tehnička rešenja ne budu prevaziđeni ni u 21. vijeku. 

Prvi segment izložbe, hronološki prikazuje Teslin život, od rođenja 1856. godine u Smiljanu, preko godina školovanja provedenih u Evropi i prvih zaposlenja i izuma, do odlaska u SAD i najplodnijeg perioda Teslinog rada, čiji je rezultat veliki broj izuma, novih tehničkih rješenja formulisanih i zaštićenih kroz preko 300 registrovanih patenata.

Drugi segment izložbe osmišljen je sa idejom da se približe Teslini izumi kroz prikaz Teslinih rešenja sa kraja 19. i početka 20. vijeka, ali kroz prikazivanje njihovih današnjih praktičnih upotreba u različite svrhe. Iako je od nastanka ovih ideja prošlo više decenija, mnoge od njih su, zahvaljujući svojoj jednostavnosti i univerzalnosti i danas u primjeni i dio su okruženja savremenog čovjeka.

14407802-10208988035550698-1123763132-o

KIC ''Budo Tomović'' će od 28. do 30, septembra, biti domaćin izuzetno atraktivnog događaja za najširu javnost. Riječ je o jednom od najpopularnijih naučnih šoua u Evropi, koji izvode grupa profesora, asistenata i studenata Katedre za fiziku LUND Univerziteta. Oni koriste svjetlost i dim u spoju sa muzikom da kreiraju spektakl koji do sada nijeste vidjeli. Ovaj šou gostovao je u Šangaju ( World Ekpo ), Kopenhagen, Melburn , Beograd , Geteborg , Oslo I sada Podgorica. U pitanju je 5 šoua, svaki traje po 60 min sa pauzom od pola sata između dva šoua, prva projekcija počinje u 10 sati dok je zaključna zakazana za 19:30.

NIKŠIĆ:

Za Nikšić je zakazano pet događaja, a svaki će se održati u zgradi Tehnopolisa. ''Dani robotike'' zakazni su za utorak od 10 do 16 časova, a na tom događaju pod sloganom ''Da li ste znali da i u Crnoj Gori žive roboti – Upoznajmo ove neobične mašine'', studenti  osnovnih i magistarskih studija mehatronike predstaviće javnosti svoje radove i projekte. Takođe na istom mjestu u istom terminu od 27. do 30. septembra posjetioci će moći detaljnije da se upoznaju sa virtuelnom tehnologijom. Cilj projekta ''Virtuelna stvarnost'' je u najširem smislu afirmacija inovativnih tehnologija i njihova višestruka primjena u raznim oblastima društvenog života, sa posebnim akcentom na edukaciju. Realizacija projekta podrazumjeva pružanje usluga prikazivanja virtuelne stvarnosti za širu javnost tokom „Dana nauke“ uz pomoć  DK2 Oculus Rift uređaja. Uz pomoću uređaja posjetioci će imati priliku da se se upoznaju sa najsavremenijim edukativnim simulacijama i projektom pod nazivom „Virtuelni Kotor“, koji se sastoji iz edukativnog obilazaka ovog grada.

programfestivaladsktp

KOLAŠIN:

Kada je Kolašin u pitanju pripremljena su samo dva događaja. Posjetioci će od 26. do 30. septembra moći da se upoznaju sa Botaničkom baštom, planinske flore Dulovine. Objekti prirode koji su stvoreni radom čovjeka a koji, pored nesporne prirodne vrijednosti imaju veliki naučni, kulturni i edukativni značaj rijetki su u Crnoj Gori. Jedan od takvih je Botanička bašta planinske flore koju je osnovao, popunjavao, održavao i javnosti predstavljao gospodin Danijel Vincek. Botanička bašta planinske flore je specijalizovan botanički “objekat” koji se nalazi u Dulovinama u Kolašinu. Bašta postoji od 1981. godine, te je kao jedinstven objekat u našoj zemlji kategorisan kao Spomenik prirode i zakonom zaštićen od 1994. godine. Botanička bašta planinske flore predstavlja simbol grada Kolašina, a u svijetu i države Crne Gore. 

Takođe za najširu javnost u tim danima će od 10 do 18 časova biti predstavljena demonstacija 3D tehnologija u prezentaciji prirodnih vrijednosti.

MOJKOVAC:

Što se Mojkovca tiče spremljena je jedino izložba ''Inspiracija'', posvećena Sinjajevini i studiji zaštite te planine. Ovu izložbu posjetioci će moći da vide u centru za kulturu Mojkovac u terminima od 10 do 15 časova i 19 do 21 sat.

dc

KOTOR:

Međunarodni naučni skup: ''Od rata do mira na Jadranu 1914-2016'' održaće se u kotoru. Naučni skup će biti održan 28. septembra od 10 do 17 sati u Crkvi Svetog Duha. 

Festival je otvoren za sve a klikom na naziv grada možete vidjeti kompletan program uz sve prateće informacije.

Portal Analitika