Kultura

CSUCG: Emigrantska priča Vesne Perunović u Dvorcu Petrovića

Vesna Perunović rođena je u Srbiji, završila je Faklutet likovnih umetnosti u Beogradu, ali je po ocu iz Crne Gore i to je njena glavna veza sa ovim podnebljem, kazala je istoričarka umjetnosti Svetlana Mladenov najavljujući izložbu ove kanadske umjetnice koja će sjutra biti otvorena u Dvorcu Petovića na Kruševcu, u 20 časova.
CSUCG: Emigrantska priča Vesne Perunović u Dvorcu Petrovića
Portal AnalitikaIzvor

- Ona u postavci „Politika kretanja” iz ličnog iskustva govori o egzilu i azilantima, dijaspori i globalnom fenomenu migracije, a danas je ta tema sve više aktuelna. Sofisticirano govori o njihovim problemima, napuštanju doma i kompleksnim pitanjima koristeći elemente kao što su kuća, ograda, medevine, cipele... prozračne materijale kojima predstavlja granice. Na ovoj izložbi kombinuje različite medije - crtež, skulpturu, instalacije, video i performans. No, njen dio stvaralaštva – ti performansi – su i umjetničke akcije, koje je izvodila svuda po svijetu – dodaje Mladenov.

Kao kustoskinja prvog samostalnog predstavljanja Perunović u Crnoj Gori, ona potcrtava da je riječ o dobitnici prestižnih priznanja, uključujući i najznačajniju državnu nagradu koja joj je omogućila predstavljanje širom Kanade, a zatim i gostovanja po svijetu.

- Voli ljude, pa su zato njeni radovi zaokruženi tek kada dođu u kontakt s njima. Ona prepušta svoja djela da ih tumači svako za sebe, na svoj način, da te radove prilagodi svom iskustvu kroz ljubav, patnju, tugu, nostalgiju, ali i optimizam – nadu da dolazi bolje sjutra – zaključila je Mladenov.

csucg1

Najavljena kao interdisciplinarni projekat, postavka „Politika kretanja” je prva izložba Perunović u Crnoj Gori nakon učešća na Cetinjskom bijenalu 2003. godine.

- Ovo je posebno emotivan događaj za mene, jer je moj otac ovdje rođen i odrastao. Zato cijela izložba za mene predstavlja posebno zadovoljstvo. S druge strane, nadam se da će publika takođe biti zadovoljna. Ova izložba predstavlja lično iskustvo emigracije, dolaska u Kanadu još kasnih 80-tih godina. Taj put ima svoju zahtjevnu, tešku stranu, ali je veliki dio tog iskustva pozitivan jer mi su tolerancija te zemlje i ljudi dali novi ugao gledanja na različitosti i prihvatanja – ispričala je umjetnica.

Direktor Centra savremene umjetnosti Crne Gore Nenad Šoškić zahvalio je umjetnici i kustoskinji, ali i svom timu koji je – naročito proteklih dana – radio na realizaciji cijele izložbe, jer time ujedno „vraća dug“ i stvaraocima i publici.

- u CSUCG pravimo najreferentnije izložbe koje smo u prilici da dovedemo. Posebno sam zadovoljan ovim projektom, ali i zbog naredna dva projekta koje planiramo - 11. oktobra izložbom Kojića, a 11. decembra postavkom Judžina Lenea, direktora MANA Contemporary iz Nju Džersija. Znači, ova jesen zaista postavlja neke vrlo visoke standarde kada je u pitanju savremena likovna scena - i to ne evropska, već svjetska – najavio je Šoškić, te izrazio nadu da će i sa Perunović i Mladenov uspješna saradnja biti nastavljena.

csucg2

Izložbu u Dvorcu Petrovića sjutra će zvanično otvoriti Brajan Ebel, savjetnik za politička pitanja i odnose sa javnošću pri Ambasadi Kanade, a govoriće još Šoškić i Mladenov.

Vesna Perunović magistrirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, a od 1988. sa suprugom – takođe umjetnikom - živi i radi u Torontu. Imala je više od 100 grupnih i samostalnih izložbi u Kanadi i širom svijeta, te radove predstavljala na bijenalnim izložbama u Havani, Albaniji, Crnoj Gori, Italiji, Velikoj Britaniji, Grčkoj i Portugaliji. Boravila je u umetničkim kolonijama u Banfu, Berlinu, Njujorku i Pekingu. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada, a njeni radovi su u privatnim kolekcijama, te u kanadskim i srpskim umjetničkim institucijama. Rad Perunović prikazan je i u dvije monografske publikacije: „(W)hole“ (2004) i „The Amblems of the Enigma“ (2008).

Partneri Centra u realizaciji ove izložbe su Ministarstvo kulture, Ambasada Kanade za Srbiju, Makedoniju i Crnu Goru, Savjet umjetnosti Ontarija, kanadski Savjet za umjetnost i Asocijacija za vizuelnu umjetnost i kulturu Visart.

K.J.

Portal Analitika