Svijet

PUTIN: Ukrajinske vlasti prešle na terorizam

Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je ukrajinske vlasti da su prešle na terorizam. On je to rekao nakon što je ruska tajna služba izdala saopštenje o "terorističkom napadu” koji je na Krimu, kako tvrdi Moskva, pripremila Ukrajina.
PUTIN: Ukrajinske vlasti prešle na terorizam
Portal AnalitikaIzvor

Ruska Federalna služba sigurnosti (FSB) potvrdila je da su jučer osujetili na Krimu terorističke napade čije su mete bili ključni elementi infrastrukture tog poluotoka i destabiliziranje situacije.

FSB je optužio Kijev da je pripremio nekoliko upada “sabotera-terorista” početkom augusta na Krimu koji su završeni oružanim sukobima i pogibijom jednog agenta FSB-a i jednog ruskog vojnika.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je odbio sve optužbe, kvalificirajući ih kao apsurdne i cinične. Međutim, za predsjednika Putina “ljudi koji su se dokopali vlasti u Kijevu (...) su prešli na teror”.

- Ovaj pokušaj da se isprovocira vatra sukoba je opasna igra - rekao je Putin na konferenciji za novinare u Kremlju, spominjući uspostavljanje važnih dodatnih mjera, kako bi se osigurala sigurnost poluotoka. On je pozvao Zapad da izvrši pritisak na Kijev ako "zaista žele postići mirno rješenje ukrajinskog sukoba".

Ukrajina, pak, traži od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda da održe hitan sastanak ako se nastave napetosti.

- Mi smo spremni u slučaju novih provokacija. Čim se pređe granica, mi ćemo to uraditi trenutno - rekao je ukrajinski ambasador Volodimir Jelčenko i dodao da je planiran sastanak Vijeća sigurnosti, prenosi  AFP.

 

avaz.ba

Portal Analitika