Kultura

KOTORART: "Veče klapske i filmske muzike" na Pjaci od kina

Dubrovački simfonijski orkestar, kojim će dirigovati maestro Mladen Tarbuk, i dubrovačka klapa Kaše prirediće večeras koncert na Pjaci od kina od 22 časa, u okviru programa KotorArt Don Brankovih dana muzike.
KOTORART: "Veče klapske i filmske muzike" na Pjaci od kina
Portal AnalitikaIzvor

Na ovoj Večeri klapske i filmske muzike biće izvedene čuvene teme iz ostvarenja sedme umjetnosti - od „Titanika“ i „Kuma“, do „Pirata sa Kariba“ do „Igre prijestola“. U prvom djelu koncerta, sa orkestrom će nastupiti dubrovačka klapa Kaše, koja je ove godine osvojila drugu nagradu u muškoj kategoriji i nagradu publike na XV Međunarodnom festivalu klapa u Perastu. Biće to prilika da se publika podsjeti poznatih pjesama Đela Jusića, ali i novijim hitovima vođe klape Kaše, Vicka Dragojevića.

Klapa Kaše osnovana je 2007. godine u Dubrovniku. Članovi klape su bili studenti, tako da klapa vrlo brzo dolazi pod okrilje Sveučilišta u Dubrovniku. Iako relativno mlada, nastupila je na mnogim festivalima širom Hrvatske i u inostranstvu, osvajala brojne nagrade. Pored toga, klapa je započela koncertni program Tragom Republike, kojim oživljavava 16 izvornih pjesama dubrovačkog kraja, te uz pomoć lijeričara, zdravičara, glumaca i plesača predstavlja muzički odraz dubrovačke muzičke istorije. Članovi klape su tenor Petar Sambrailo, tenor i mandolinista Marijo Anđelić, bariton Alek Roki, bas, mandolinista i gitarista Vicko Dragojević i bas i kontrabasista Ante Džamarija.

Dirigent Mladen Tarabuk studirao je fiziku na Prirodno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, te kompoziciju u klasi prof. Stanka Horvata i dirigovanje u klasi prof. Igora Gjadrova na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Usavršavao se na Univerzitetu za muziku i scenske umjetnosti u Beču. Dirigovao je više premijera, među kojima je opera „Café Museum-oder die Erleuchtung“ Kurta Švercika (Grac, 1993). Posebno vodi računa o izvođenju scenskih djela Riharda Vagnera i Riharda Štrausa, kao i simfonijsku muziku XX vijeka. Kao kompozitoru, djela su mu izvođena na uglednim muzičkim festivalima, snimljena za arhive više evropskih medijskih kuća, a partitura i snimak Koncerta za udaraljke i orkestar pod nazivom „Zildjian“ objavila je američka kuća HoneyRock. Rekonstruirao je izgubljenu partituru drugog čina „Sunčanice“ Borisa Papandopula i redigovao operu „Nikola Šubić Zrinjski“ Ivana pl. Zajca. Dobitnik je više nagrada i priznanja u zemlji i inostranstvu. Redovni je profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, prvi dirigent Simfonijskog orkestra Hrvatske radio-televizije i umjetnički direktor Dubrovačkih ljetnjih igara.

Dubrovački simfonijski orkestar djeluje od 1925. godine, prvo kao Dubrovačka filharmonija, zatim kao Gradski orkestar, a do 1992. godine, kao Festivalski orkestar. Članovi su akademski muzičari koji su znanje sticali uglavnom na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. Orkestar je imao brojne nastupe u Hrvatskoj i u mnogim evropskim zemljama i SAD. Knežev dvor, dubrovačke crkve i trgovi su matične koncertne scene na kojima, posebno u vrijeme Dubrovačkih ljetnih igara, s orkestrom nastupaju najveći domaći i strani dirigenti i solisti, među kojima su bili i Zubin Mehta, Jehudi Menjuhin, Mstislav Rostropovič, Stefan Milenković, Ivo Pogorelić, Miša Majski. Posljednjih godina orkestar je nastupao u prestižnim dvoranama svijeta: Centru „Kenedi“ u Vašingtonu, belgijskom zamku Veves, Zlatnoj sali Muzikferajna u Beču. Godine 2005. orkestar je dobio prestižnu Nagradu Milka Trnina, a prošle 2015. obilježio je devet decenija svog postojanja.

Partneri koncerta su Dubovačke ljetne igre i Dubrovački simfonijski orkestar.

K.J.

Portal Analitika