Sci/Tech

Veliki omotač Mliječnog puta kreće brzinom od 180 km/s!

Astronomi sa Univerziteta u Mičigenu izmjerili su, prvi put u istoriji, brzinu rotiranja omotača naše galaksije - Mliječnog puta.
Veliki omotač Mliječnog puta kreće brzinom od 180 km/s!
Portal AnalitikaIzvor

Podatak o brzini rotiranja omotača donosi novi uvid u razloge i proces nastajanja i evolucije galaskija u našem svemiru. Omotač koji obavija našu galaksiju je sferičnog oblika i prostire se stotinama hiljada svjetlosnih godina od centra Mliječnog puta. Njegova masa je uporediva sa masom Mliječnog puta i do nedavno se pretpostavljalo da miruje u odnosu na našu galaksiju.

- Ljudi su pretpostavili da se naš disk rotira, dok veliki rezervoar vrućeg vazduha koji ga okružuje jednostavno miruje – ali to je pogrešno. Gasoviti omotač se rotira, ali ne toliko brzo kao Mliječni put - rekao je autor istraživanja Edmund Hodžis-Klak.

Omotač je izuzetno vruć, ali je zbog svoje veličine i rasprostranjenosti izuzetno teško odrediti njegovu brzinu kretanja. Astronomi su do posljednjih podataka došli posmatranjem gasa u poređenju sa vangalaktičkim objekatima kao što su kvazari i supermasivne crne rupe.

U listu Astrophysical Journal se pored ovih rezultata navodi i kako se omotač kreće brzinom od 180 kilometara u sekundi što je neznatno sporije od brzine rotacije diska Mliječnog puta – 240 kilometara u sekundi.

- Rotacija vrućeg gasa govori nam kako se naša galaksija formirala. To znači da je upravo taj omotač najveći izvor materije koja se danas nalazi u disku Mliječnog puta - objašnjava Hodžis-Klak.

Izvor i foto: Klix.ba

Portal Analitika