Zanimljivosti

Nakon tri decenije naučnici pronašli novi antibiotik

Prošlo je 30 godina otkako je posljednji put pronađen antibiotik, a rastuća rezistencija na ove tipove ljekova jedan je od najvećih problema koji trenutno brine naučnike.
Nakon tri decenije naučnici pronašli novi antibiotik
Portal AnalitikaIzvor

Iako se većina modernih antibiotika sastoji od sintetičkih komponenti, u prošlosti su obično dobijani izolacijom iz živih organizama, najčešće iz tla u kojem se vodi pravi 'mikrobiološki rat'. Međutim, novi lijek, lugdunin, potiče od bakterije Staphylococcus lugdunensis koja živi u – ljudskom nosu. Naučnici sa Tebingen univerziteta u Njemačkoj došli su do ovog otkrića prilikom proučavanja bakterije Staphylococcus aureus, jednog od glavnih uzročnika infekcije na koje današnji antibiotici nemaju dejstvo, poput MRSA. 

I dok je većina dosadašnjih istraživanja bila usmjerena na stravanje što efikasnijih antibiotika, pojedini naučnici odlučili su da se fokusiraju na nenju konkurenciju, odnosno prirodne neprijatelje, piše Independent. Rezultati studije koju je sproveo doktor Andreas Pešel pokazali su da ljudi, u čijem se organizmu nalazi Staphylococcus lugdunensis, imaju 6 puta manje šanse da obole od bakterije Staphylococcus aureus. U zdravom tijelu, različiti sojevi bakterija se bore za nadmoć, stvarajući ravnotežu. Imajući to u vidu, naučnici su identifikovali specifičan gen koji nosi Staphylococcus lugdunensis i na osnovi njega razvili antibiotik lugdunin. Lijek je do sada testiran samo na laboratorijskim miševima, ali naučnici ističu da se pokazao kao veoma uspješan, čak i protiv MRSA. Oni će sprovesti dodatna istraživanja, kako bi utvrdili da li novi antibiotik ima isto dejstvo i na ljudski organizam.

Portal Analitika