Svijet

Identifikovan jedan od napadača na crkvu u Normandiji

Devetnaestogodišnji Adel Kermiš jedan je od dvojice napadača koji su ubili sveštenika u crkvi na sjeveru Francuske. Identifikacija drugog napadača je u toku, saopštilo je tužilaštvo.
Identifikovan jedan od napadača na crkvu u Normandiji
Portal AnalitikaIzvor

Francuski tužilac je izjavio da je Kermiš bio poznat od ranije obavještajnim službama i da je bio dva puta uhapšen u pokušaju da ode u Siriju. On se nalazio u kućnom pritvoru, bio je nadzorom i morao je da nosi uređaj za elektronsko praćenje, naveo je tužilac Fransoa Molen.

Uređaj bi svakog prijepodneva bio deaktiviran nekoliko sati kako bi on mogao slobodno da se kreće, što se i poklapa sa vremenom napada.

Prema riječima tužioca, Kermiš je bio uhapšen u Njemačkoj 2015. godine kada je pokušao da se priključi ekstremistima u Siriji koristeći ličnu kartu svog brata. Poslije dva mjeseca uhapšen je u Turskoj koristeći dokumenta svog rođaka.

U napadu u crkvi u mjestu Sent Etjen di Ruvre, u blizini Ruana, dva muškarca naoružana noževima su lokalnom svješteniku prerezali vrat, a jednu osobu povrijedili, pre nego što ih je policija ubila.

Tužilac Molen kaže da povrijeđeno lice više nije u kritičnom stanju.

Agencija Islamske države, Amak, objavila je saopštenje u kojem se kaže da su "vojnici" te terorističke organizacije izvršili današnji napad u crkvi na sjeveru Francuske.

Izvor: rts.rs

Portal Analitika