Svijet

Junker: Pregovori o Bregzitu tek za nekoliko mjeseci

Velikoj Britaniji će trebati mjeseci priprema prije početka pregovora oko Bregzita, potvrdio je u ponedjeljak predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker, ukorivši vladu u Londonu jer se nije bolje pripremila za mogućnost da na referendumu pobijedi kampanja za izlazak iz EU.
Junker: Pregovori o Bregzitu tek za nekoliko mjeseci
Portal AnalitikaIzvor

Junker, koji je takođe potvrdio da će Britanija izgubiti neograničen pristup unutrašnjem evropskom tržištu ukoliko ne prihvati slobodan protok radnika, rekao je da bi on lično želio da pregovori o Bregzitu počnu što prije.

"No, to nije slučaj. Britanskoj vladi potrebno je nekoliko mjeseci da usaglasi svoju poziciju", rekao je Junker za televiziju France 2.

Junker je pojasnio da nema krajnjeg roka, jer član 50 Ugovora EU, koji se odnosi na postupak izlaska iz Unije, može aktivirati jedino Velika Britanija.

"Volio bih kad bi Velika Britanija, da tako kažem, što prije ponudila svoju ostavku. Mislio sam, naime, da su se Britanci, posebno oni koji su htjeli izaći iz EU, bili pripremili za tu mogućnost", kazao je šef EK.

Istakao je da "bez izuzetka ili nekih nijansi, oni koji neće prihvatiti pravila neće imati pristup unutrašnjem tržištu".

(SEEbiz)

Portal Analitika