Abiznis

Cijene nafte pale četiri odsto

Cijene nafte na svjetskim tržištima pale su prošle sedmice oko četiri odsto, skliznuvši blizu najnižih nivoa u dva mjeseca, nakon novih naznaka da je proizvodnja i dalje znatno veća od potražnje
Cijene nafte pale četiri odsto
Portal AnalitikaIzvor

Na londonskom tržištu cijena barela je prošle sedmice pala četiri odsto, na 45,69 USD, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 3,8 odsto na 44,19 USD.

Iako se rast američke privrede ubrzava, nakon usporavanja u prvom tromjesečju, potražnja za naftom u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) nije toliko snažno koliko su se ulagači nadali, prenosi Hina.

Podaci američke Vlade pokazuju da su zalihe sirove nafte dostiglr rekordnih 519,5 miliona barela za ovo doba godine. Ukupno su zalihe sirove nafte i naftnih proizvoda porasle u SAD-u za 2,6 miliona barela, na rekordnih 2,08 milijardi barela, a rast su zabilježile i zalihe benzina, za 911 hiljada barela.

Zalihe naftnih proizvoda porasle su takođe u Evropi i Aziji, što ukazuje na nedovoljno snažnu potražnju za postojeću razinu proizvodnja.

Iako su mnogi očekivali ublažavanje prekomjerne ponude u svijetu u kratkom roku, ogromne količine nafte još se nalaze na tankerima na moru i skladištima na kopnu.

I dok potražnja ne jača, pad proizvodnje u SAD-u polako se usporava i primiče dnu.

U petak je tvrtka Baker Hughes objavila da je prošle sedmice broj naftnih bušotinskih postrojenja u SAD-u povećan već četvrtu sedmicu uzastopno, i to za njih 14, na 371 postrojenje. To je najveći sedmični rast broja postrojenja od decembra.

To pokazuje da proizvođači procjenjuju da se uz sadašnje nivoe cijena isplati proizvoditi. Od početka juna, kada su cijene nafte dostigle 50 USD po barelu, broj postrojenja povećan je za njih 55.

Naime, zbog velike proizvodnje, a slabosti potražnje, s obzirom na usporavanje rasta globalne privrede od sredine 2014. godine, cijene nafte su potonule s više od 100 USD na manje od 30 USD u februaru ove godine, najniže u posljednjih skoro 13 godina.

Portal Analitika