Svijet

Španija: Pokojnicima isplaćeno 300 miliona eura penzija

Penzioni fond Španije je prošle godine isplaćivao penzije za skoro 30.000 pokojnika, zbog čega je izgubio skoro 300 miliona eura, utvrdila je državna revizorska služba, javlja Rojters.
Španija: Pokojnicima isplaćeno 300 miliona eura penzija
Portal AnalitikaIzvor

Ukupno 29.321 osoba primala je penziju koja je u zbiru iznosila 25,3 miliona eura mjesečno, a nalaze se u registru mrtvih Nacionalnog statističkog instituta, navodi se u izvještaju državnog revizora.

Skoro 95 odsto tih imena našlo se na spisku onih koji od oktobra 2015. godine primaju penziju.

Kancelarija državnog revizora ukazala je da ima "rupa i nedostataka" u španskom penzionom fondu koji se, kako izgleda, bori da vodi registar umrlih građana.

Revizori su utvrdili problem pošto su spisak ljudi koji su umrli između 1987. i 2015. godine uporedili sa spiskom onih koji primaju državnu penziju od decembra 2014. godine.

Penzioni sistem nema efikasnu kontrolu nad tim kome se isplaćuju penzije, niti to čine banke preko kojih se novac isplaćuje, dodaje revizor.

Penzioni sistem, međutim, ocjenjuje da je nemoguće da je bilo grešaka u sistemu koji se oslanja na identifikacione kartice.

Vjerovatno je da je bilo grešaka u unosu identifikacionih brojeva, ili se radi o njihovom dupliranju, dodaju u fondu, prenosi El Pais.

Španski penzioni fond morao je prošle nedjelje da pozajmi skoro 8,7 milijardi eura iz svojih rezervi kako bi pokrio troškove penzija tokom ljetnjih mjeseci.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.