Svijet

Orban: Evropa bi trebala da slijedi Trampove predloge

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je u subotu da je Donald Tramp predložio sigurnosnu politiku koju bi Evropa trebala da slijedi da riješi krizu, za koju on krivi nekontrolisanu migraciju.
Orban: Evropa bi trebala da slijedi Trampove predloge
Portal AnalitikaIzvor

Mađarski čelnik povezao je sigurnosne prijetnje s povećanom migracijom i citirao Trampove prijedloge za suočavanje s terorizmom, koje je izrekao na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji.

Orban je jedan od najdirektnijih političara i u prošlosti je svojom politikom uznemirio mnoge članice Evropske unije, navodi Reuters za mađarskog premijera, koji je nedavno zauzeo tvrdo stajalište u evropskoj migrantskoj krizi usprotivivši se planovima o razmještaju migranata prema kvotama i pozivajući na podizanje ograda od žilet žice na južnim granicama svoje zemlje.

Tramp je u četvrtak prihvatio republikansku nominaciju za predsjednika govorom u kojem je istakao da je potrebno pojačati obavještajne napore, prekinuti s politikom promjene režima u drugim državama i potpuno ukinuti imigraciju iz država kompromitovanih terorizmom.

U više je navrata isticao kako želi da se izgradi zid duž granice SAD-a sa Meksikom.

U televizijskom nastupu Viktor Orban je rekao:

"Nisam zagovornik kampanje Donalda Trampa. Nisam ni pretpostavljao da ću ikada podržavati misao da će od otvorenih opcija on (Tramp) biti bolji za Evropu i za Mađarsku".

"Međutim slušao sam ga i moram vam reći da je iznio tri prijedloga za borbu s terorizmom", kazao je Orban i dodao: "Kao Evropljanin teško mogu bolje artikulisati šta Evropa treba".

Orban je optužio EU za slabost u suočavanju s onim što on smatra temeljnom prijetnjom koju predstavlja tri miliona migranata koji su stigli u Evropu prošle godine, sa stotinama hiljada koji su došli ove godine.

Govoreći o Trampovom prijedlogu o stvaranju "najbolje obavještajne organizacije na svijetu" Orban je rekao da i Evropa mora stvoriti mrežu nacionalnih obavještajnih agencija u tom rangu.

"Druga stvar koju je rekao američki predsjednički kandidat je da se napusti politika izvoza demokratije. Ni sam ne bih to mogao preciznije reći", dodao je on.

Orban je kazao da su zapadne zemlje postupale lakomisleno kad su uklanjale nedemokratske, ali stabilne režime u Libiji, Siriji i Iraku, a da nisu garantovale stabilnost, nakon toga izloživši Evropu masovnom prilivu migranata.

Još gore, rekao je, umjesto da podrže režime koji pokušavaju kontrolisati ratom zahvaćene zemlje u sjevernoj Africi i na Bliskom istoku, Evropa ih kritikuje zbog manjka demokratije.

"Nastavimo li davati prednost demokratiji pred stabilnošću u regijama gdje nije vjerovatno da ćemo s tim uspjeti, stvorićemo nestabilnost, a ne demokratiju", rekao je Orban.

(SEEbiz)

Portal Analitika