Kultura

KOTORART: "RE-USE" i "THE DEBATE" završne konferencije Kotor APSS-a

Uz sve specifičnosti koje karakterišu crnogorsku arhitektonsku scenu, stav je ministarstva kao raspisivača konkursa da je potrebno napraviti promišljenu mjeru otvorenosti i javne prezentacije svih konkursa, kako bi najpozvanije za učešće bile upravo crnogorske prakse - naročito studenti i mlade arhitekte - ali uz obavezno uključivanje i pozivanje međunarodne prakse, kako bi se izbjegao rizik izolovanja i marginalizovanja naše scene, istakla je rukovoditeljka Odjeljenja za razvojne projekte u urbanizmu i arhitekturi Ministarstva održivog razvoja i turizma, Dijana Vučinić na jučerašnjem panelu „Značaj arhitektonskih konkursa za razvoj arhitektonske scene u Crnoj Gori“.
KOTORART: "RE-USE" i "THE DEBATE" završne konferencije Kotor APSS-a
Portal AnalitikaIzvor

Okrugli sto koji je juče održan na Pjaci od zatvora u okviru ovogodišnjeg KotorArt Kotor APSS-a, bio je prilika da se čuju i stavovi prof. dr Rifata Alihodžića, mr Anđelke Badnjar Gojnić, mr Srđana Marlovića, te brojnih gostiju, dok je Vučinić bila moderatorka. Ona je u ovodnoj riječi istakla da je tema koncipiranje programskog zadatka i sprovođenja konkursa, nakon čega su prezentacije imale arhitekte Rifat Alihodžić i Srđan Marlović. Oni su kroz pojedinčne primjere iz svoje prakse ukazali na problematiku učešća na konkursima, kao i na specifičnosti koje sobom nosi dalja realizacija nagrađenih radova.

Dalje se govorilo o pravu učešća na konkursu, opravdanosti anonimnosti odnosno neanonimnosti učešća, kao i izboru žirija. Odabir ocjenjivačkog suda naveden je kao jedan od najbitnijih segmenata raspisivanja konkursa, te da utiče na njegovu transparentnost i kvalitet cijelog procesa, čime se može zadobiti povjerenje javnosti u intituciju konkursa. Anđelka Badnjar Gojnić naglasila je da se uspjeh konkursa može ocijeniti već kada se raspiše, jer zavisi od programskog zadatka „u čije se pažljivo koncipiranje mora ući iz šireg stručnog okvira“, naročito kada su u pitanju urbanistički konkursi, osjetljive i zahtjevne lokacije. Zbog toga smatra da sve strukovne organizacije u Crnoj Gori moraju dati svoj doprinos koncipiranju i vizibilitetu svih budućih planiranih konkursa.

Iz Kotor APSS-a podsjećaju da su proteklih godina stekli reputaciju jednog od najboljih arhitektonskih događaja u regionu, te da postaje sve popularniji i u široj javnosti, jer pokriva teme koje obuhvataju više od arhitekture i urbanizma. KotorAPSS je osnovan kao ljetnja škola, ali je projektima i inicijativama koje je iznjedrio postao okosnica razvoja arhitektonske scene i pozicioniranja Crne Gore u širim okvirima arhitektonske javnosti.

Panel „Značaj arhitektonskih konkursa za razvoj arhitektonske scene u Crnoj Gori“ drugi je okrugli sto na ovu temu, a prvi je održan u okviru ovogodišnjeg festivala FREI.

2207kotorapssProgram Kotor Art KotorAPSS Foruma biće nastavljen simpozijumima koji će biti održani naredna dva dana u Kinu „Boka“. Za sjutra je najavljen „RE-USE“ koji će početi u 13 časova. Učesnici su: Haris Piplaš, urbanista i istraživač Urban-Think Tank-a, zatim arhitektonske kancelarije HHF (Bazel), Sadar+Vuga (Ljubljana), Joni Baboci, Kosmos arhitekte, virtuelna kancelarija koju čine četiri partnera iz Rusije, a koji rade iz različitih krajeva svijeta (Bazel, Moskva, Njujork). Konferenciji će prisustvovati i Ian Anderson, osnivač studija The Designers Republic, a diskusiju moderiraće arhitektonska kritičarka Luise Rellensmann i Miloš Kosec, teoretičar specijalizovan za re-use pristup.

Drugi simpozijum „THE DEBATE“ biće održan 24. jula u istom prostoru od 12 časova, i predstavlja treći u nizu koji se odvijaju u okviru Projekta Solana Ulcinj kojim se naša zemlja trenutno predstavlja na XV Venecijanskom bijenalu arhitekture. Diskusiju će moderirati Siniša Vuković, ekspert za analizu i rješavanje konflikta, a učestvovaće arhitektonske prakse ecoLogicStudio iz Londona, LOLA iz Roterdama i LAAC iz Insbruka, zatim Marko Stjepčević i Nemanja Milićević iz Podgorice koji su razvili za potrebe Bijenala napravili četiri vizionarska scenarija za budući mogući pristup rješavanju problema ove lokacije, te kustos postavke Bart Locma i gosti.

Foto: KotorAPSS/Ivan Čojbašić

Portal Analitika