Svijet

Kremlj nema informacije da je Erdogan upozoren

Kremlj nema informacije da je Rusija navodno upozorila predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana da mu se sprema puč, izjavio je danas portparol Dmitrij Peskov.
Kremlj nema informacije da je Erdogan upozoren
Portal AnalitikaIzvor

"Ne raspolažem takvim informacijama i ne znam koji su to izvori na koje se poziva novinska agencija Fars", rekao je Peskov novinarima, prenijela je agencija Tas s.
Vanredno stanje koje je uvedeno u Turskoj poslije pokušaja vojnog puča je unutrašnja stvar te zemlje, dodao je Peskov.
Iranska agencija Fars je, pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore u Ankari, prenijela da su ruske obavještajne službe, nekoliko sati prije početka prošlonedjeljnih nereda u Turskoj, upozorile Erdogana da mu se sprema vojni puč.
Kako se navodi, obavještajna služba Turske bila je upozorena od svojih ruskih kolega da je "vojni puč neizbježan".
Ruska vojska je ove informacije, navodno, dobila nakon što je presrela razgovore pučista.
Navodi se da su organizatori zavjere, između ostalog, diskutovali o planovima da pošalju nekoliko helikoptera u Marmaris, u kom se nalazio turski predsjednik Erdogan.
"Diplomatski izvori navode da je Erdoganova promjena spoljne politike samo nedjelju dana prije puča bila glavni razlog zbog kojeg je nekoliko stranih država provociralo puč i obećavalo podršku vojsci da ga izvede, ali je Erdogana taj isti pomak u spoljnoj politici i spasio", navodi Fars, prenio je Sputnjik.
U Turskoj je u noći 16. jula pokušan vojni puč u kom je poginulo više od 200 ljudi. Turske vlasti su uspjele da preuzmu kontrolu nad zemljom, a dosad je uhapšeno više od 10.000 ljudi.

 

Portal Analitika