Kultura

Laura JOVANOVIĆ: Želimo u Kotoru da povežemo sve crnogorske muzičke škole

Iz godine u godinu, učenici Škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje „Vida Matjan“ u Kotoru osvajaju sve više nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Njihova tijesna veza sa Kotorom nekoliko godina unazad svoju kulminaciju doživljava tokom ljeta, na festivalu KotorArt Don Brankovi dani muzike. Saradnja ove dvije institucije je tokom prošle i ove godine bila bliža nego ranije, a čemu - uoči sjutrašnjeg koncerta u Crkvi Svetog Duha - govori direktorka škole Laura Jovanović.
Laura JOVANOVIĆ: Želimo u Kotoru da povežemo sve crnogorske muzičke škole
Portal AnalitikaIzvor

Koncert „Mali i veliki umjetnici“ koji, u stvari, predstavlja posljednji u okviru ovogodišnje Kotorske koncertne sezone, biće prilika da se predstave učenici Filip Kovačević (saksofon), Andrea Živković (flauta), Angela Mijušković (flauta), Anja Radonjić (solo pjevanje), zatim Hor flauta, Andrijana Jovanović (klavir) i Lejla Sulejmanović (klavir). Njima će se na sceni pridružiti renomirani izvođači - violinista Roman Simović i pijanista i umjetnički direktor festivala Ratimir Martinović.

ANALITIKA: Kotorska Muzička škola je od prošle godine proširila saradnju s KotorArt-om. Koje projekte ste realizovali zajedničkim snagama u prethodnom periodu?

JOVANOVIĆ: Muzička škola je od novembra pokrenula Kotorsku koncertnu sezonu u saradnji sa muzičkim segmentom KotorArt-a, Don Brankovim danima muzike. Tokom devet mjeseci, umjetnici iz trinaest zemalja održali su 50-tak koncerata, a gostujući izvođači iz regiona i Evrope, bili su tu i u funkciji pedagoga, držeći besplatne, majstorske radionice za učenike naše škole. Kotorska koncerta sezona sa festivalom spaja naše afirmisane umjetnike i one koji takvu afirmaciju tek očekuju. Od oktobra, Kotor će biti velika scena novih muzičkih priča i dešavanja - kada škola obilježava punih sedam decenija postojanja i rada.

ANALITIKA: Koncertna sezona, kao novina u radu škole, ujedno je obogatila kulturni život Kotorana. Pored nastupa velikih imena, koliko prostora ste dali samim đacima?

JOVANOVIĆ: Pored afirmisanih umjetnika iz regiona i Evrope, svakako je bilo prostora da se pokažu i naši učenici - kroz veliki broj školskih koncerata, javnih nastupa, solističkih koncerata najboljih, do učešća na drugim manifestacijama koje se održavaju u našem gradu, a gdje su se učenici predstavili publici na najbolji mogući način. Saradnja sa lokalnom zajednicom je od velikog značaja i nadam se da će i ubuduće tako biti.

ANALITIKA: Što možete najaviti za sljedeću Kotorsku koncertnu sezonu?

JOVANOVIĆ: Planovi podrazumjevaju obilježavanje sedam decenija postojanja i rada naše ustanove, kao i veliki broj koncerata i radionica koji će biti održani u našem gradu, čime ćemo obezbjediti usavršavanja ne samo učenika naše škole, nego i onih sa šireg prostora. Povezivanje i jačenje saradnje sa ostalim muzičkim školama u Crnoj Gori jedna je od ideja na kojoj ćemo poraditi u toku naredne sezone.

ANALITIKA: Učenici Muzičke škole „Vida Matjan“ i ove godine učestvuju na jednom od koncerata KotorArt-a, ali nešto u manjem broju nego ranijih godina. Zašto je to tako?

JOVANOVIĆ: Ove godine odlučili smo da slušaocima pružimo ugođaj kako afirmisanih umjetnika, poput Romana Simovića i Ratimira Martinovića, tako i da damo šansu za afirmaciju odabranih učenika kojima se škola ponosi, a koji su postigli značajne rezultate na takmičenjima kod nas i u regionu.

Inače, veoma smo zadovoljni ovogodišnjim uspjesima naših učenika na mnogim takmičenjima i koncertima, kojima smo pružili priliku toj djeci da se predstave široj publici. Na ovogodišnjem državnom takmičenju u Podgorici, osvojilo smo jednu Specijalnu nagradu, 17 Zlatnih lira, 22 Srebrne i devet Bronzanih lira. Tu su i specijalne i zlatne lire na Međunarodnom takmičenju „Davorin Jenko“ u Beogradu, kao i na takmičenjima u Bjeljini, Novom Sadu, Tivtu, Bariju, takmičenju „Bruna Špiler“ u Herceg Novom, kao i „Kornelije“ gdje su naši učenici pokazali veliko znanje iz teoretskih predmeta. Veliko je zadovoljstvo i ponos imati ovakve učenike, prije svega - kolege koji zajedničkim snagama doprinose što većem kvalitetu obrazovanja i usavršavanja.

ANALITIKA: Prije godinu govorili ste da ćete nastojati da u školu uvedete nove odsjekete poboljšate kvalitet nastave. Dokle ste stigli sa realizacijom tih ideja?

JOVANOVIĆ: Teško je uvesti neki odsjek, a da prije toga dobro ne “opipate” i ne pripremite teren. Zato smo prvo krenuli sa radionicama džez muzike i klapskog pjevanja. Osnovali smo i školsku klapu „Vida Мatjan” koju čine profesorice naše škole. Kroz djelatnost te klape na najbolji način promovišemo klapsku muziku, te mogućnost učenika da i oni postanu dio toga, da nauče više o toj vrsti muzike koja je i te kako zastupljena u našem gradu.

ANALITIKA: Objekat Muzičke škole „Vida Matjan“ spada u najljepše na širem prostoru, ali je oprema koju ste u njoj bila u sasvim suprotnom stanju. Da li ste uspjeli da je obnovite i osavremenite?

JOVANOVIĆ: Muzička škola „Vida Matjan“ je jedna od najstarijih muzičkih škola, i zauzima posebno mjesto među sličnim institucijama u zemlji. Osnovana prije 70 godina, ona je kroz sve turbulentne decenije postojanja uspjela da zadrži status ustanove koja baštini prave vrijednosti nacionalne i svjetske muzičke kulture, ali i da radi na osavremenjavanju i unaprjeđenju nastavnog procesa. Istina je da, kada sam došla na mjesto direktorke, nijesam zatekla školu u najboljem izdanju i jedan od prioriteta jeste svakako poboljšanje uslova za što prijatniji boravak naše djece koja sate i sate provode u školi - što kroz redovnu nastavu, koja se odžava u dvije smjene, što kroz višesatno vježbanje koje se sve intenzivira kako se približavaju kolokvijumi, takmičenja i godišnji ispiti. U proteklih godinu dana uspjeli smo na prvom spratu, gdje se održava grupna nastava, da opremimo zgradu eloksiranom bravarijom i osposobimo nekoliko učionica za prijatniji rad, posebno tokom zimskog perioda, kada zna biti veoma hladno u našim prostorijama. Nadam se da je ovo tek početak i da ćemo već od naredne godine i ostale spratove srediti. S druge strane, nabavka instrumeneta je takođe jedan od prioriteta. Tako smo na pokolon od Euro Unit-a - predstavništva Yamahe u našoj zemlji, i Džez festivala Crne Gore dobili novu flautu.

Boris Marković

Portal Analitika