Svijet

Volstrit žurnal: SAD ukidaju sankcije Rusiji

Pošto je SAD potrebna saradnja sa Moskvom u rješavanju sirijske krize, Vašington će morati da pravi ustupke koji će u perspektivi dovesti do ukidanja sankcija, piše američki poslovni list Volstrit žurnal.
Volstrit žurnal: SAD ukidaju sankcije Rusiji
Portal AnalitikaIzvor

“Državni sekretar SAD Džon Keri je čest gost u Moskvi i sve češće pokazuje spremnost za saradnju. Tokom svoje posljednje posjete Keri je predložio Rusiji ideju stvaranja zajedničke američko-ruske grupe za razmjenu operativnih i obaviještajnih informacija i sinhronizaciju akcija protiv terorista”, navodi američki list „Volstrit žurnal“, 

Međutim, Moskvu, čini se, ne interesuje mnogo ovakav prijedlog, jer zajedničko učešće u mirovnom procesu podrazumijeva partnerski odnos dviju zemalja, što ne može biti realizovano u uslovima antiruskih sankcija. 

Potpuno je moguće da će SAD uskoro biti spremne da ukinu sankcije u zamjenu za zajednički plan o Siriji, piše ovaj list. 

”Rusija ima sve razloge za optimizam po ovom pitanju, jer je stav Vašingtona u posljednje vrijeme postao prilično savitljiv. Samo prije godinu dana SAD su izričito odbacivale svaku ideju saradnje sa Rusijom u bliskoistočnom konfliktu. Ipak, od tada se mnogo promjenilo — rusko učešće u rješavanju krize pokazalo se efikasnim i Vašington je shvatio svoju nemoć u ovoj krizi”, naglasio je „Volstrit žurnal“. 

Osim toga, jedinstvo EU po pitanju očuvanja sankcija se raspada, posebno otkad su SAD skoncentrisale svoju pažnju na Siriju, ostavivši Njemačkoj rješenje ukrajinske krize. 

“Na ovaj način, Moskva ima razlog da vjeruje da će ruska pomoć u rješavanju krize na Bliskom istoku uticati na stav kako Vašingtona, tako i Berlina”, zaključuje list. 

Ranije je saopšteno da je dvodnevna posjeta Džona Kerija Moskvi tokom koje se sastao sa predsjednikom Vladimirom Putinom i šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom bila produktivna. Strane su dogovorile korake za prekid vatre i stvaranje uslova za političku tranziciju u Siriji.

 

Portal Analitika