Svijet

EU i SAD: Turska mora da poštuje demokratiju i ljudska prava

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države zabrinute su zbog odgovora Turske na neuspjeli pokušaj puča. Turska, kao članica NATO-a i kandidat za članstvo u EU, mora da se drži demokratije i ljudskih prava kada krivično goni vojne oficire i druge umiješane u zavjeru, poručili su Federika Mogerini i Džon Keri.
EU i SAD: Turska mora da poštuje demokratiju i ljudska prava
Portal AnalitikaIzvor

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini i američki državni sekretar Džon Keri obratili su se novinarima poslije sastanka šefova diplomatija zemalja članica Evropske unije u Briselu.

"Nema opravdanja da zemlja odstupi od osnovnih prava i vladavine prava i mi ćemo pomno pratiti to", rekla je Federika Mogerini na zajedničkoj konferenciji za novinare sa američkim državnim sekretarom, prenosi AP.

Keri je istakao da Turska mora da poštuje najviše standarde kad je riječ o demokratskim institucijama i vladavini prava u zemlji.

Visoka predstavnica EU je naglasila da turske vlasti moraju da poštuju ustavna i osnovna prava u odgovoru na neuspjeli pokušaj puča.

"Pozivamo na puno poštovanje turskog ustavnog poretka i, kao Evropska unija, naglašavamo značaj vladavine prava u toj zemlji", rekla je Mogerini, prenosi Rojters.

"Dijelimo zabrinutost zbog ovoga što se dešava u toj zemlji u ovim satima. Turska mora da poštuje demokratiju, ljudska prava i osnovne slobode", istakla je Mogerini.

Upozorila je, takođe, da nijedna zemlja koja je uvela smrtnu kaznu ne može da postane članica EU i naglasila da bi uvođenje smrtne kazne moglo da spriječi pridruživanje Turske Uniji.

Podsjetila je i da je Turska članica Savjeta Evrope te da je obavezuje Evropska konvencija o ljudskim pravima.

"Pokušaj puča ne pruža Turskoj opravdanje da odstupi od vladavine prava", istakla je Mogerini.

Na istoj konferenciji za novinare, Keri je rekao da je Turskoj jasno stavio do znanja da mora da pruži istinske dokaze za bilo kakav zahtjev za izručenje muslimanskog svještenika Fetulaha Gulena zbog neuspjelog pokušaja puča.

"Pozvao sam turskog ministra spoljnih poslova da obezbijedi da nam u zahtjevu pošalju dokaze, a ne tvrdnje", rekao je Keri na konferenciji za novinare u Briselu, prenosi AFP.

Američki državni sekretar je podvukao da zahtjev mora da sadrži dokaze u skladu sa standardima o detaljnom ispitivanju kakvi postoje u mnogim zemljama kad je riječ o sistemu ekstradicije.

Izvor: rts.rs

Portal Analitika