Svijet

VELIKA BRITANIJA: Vlada odbacila peticiju za novi referendum

Britanska vlada je zvanično odbacila peticiju za održavanje novog referenduma o članstvu Britanije u EU, koju je dosad potpisalo više od 4,12 miliona ljudi.
VELIKA BRITANIJA: Vlada odbacila peticiju za novi referendum
Portal AnalitikaIzvor

U peticiji piše: "Mi potpisnici ove peticije tražimo od vlade Njenog Veličanstva da primijeni propis da, ako strana za ili protiv dobije manje od 60 odsto glasova, a izlaznost ne premaši 75 odsto, treba da bude održan drugi referendum", prenijela je agencija AFP.

Na referendumu 23. juna je zabilježena izlaznost od 72 odsto, pri čemu je 52 odsto ili 17,4 miliona ljudi podržalo izlazak Britanije iz Unije.

U slučajevima kad peticija na sajtu britanskog parlamenta premaši 100.000 glasova, parlamentarni komitet za peticije razmatra da li da je iznese pred parlament radi debate.

U odgovoru na peticiju, britanska vlada je saopštila da nije određena minimalna izlaznost kad je parlament usvojio Zakon o referendumu o članstvu u EU.

U saopštenju se navodi i da je premijer Dejvid Kameron u obraćanju parlamentu 27. juna jasno rekao da je referendum bio "jedan od najvećih vježbi iz demokratije u britanskoj istoriji", na kojem je glasalo više od 33 miliona ljudi.

"Premijer i vlada su jasno dali do znanja da je to bio referendum koji se održava jednom u generaciji i, kao što je premijer rekao, ta odluka mora da se poštuje", saopštio je Forin Ofis u ime vlade.

"Sada moramo da pripremimo proces izlaska iz EU, a vlada je posvećena tome da obezbijedi najbolji mogući ishod za narod Velike Britanije u pregovorima o izlasku", navodi se u saopštenju Forin ofisa.

rtcg.me

Portal Analitika