Svijet

Putin i Obama žele veću saradnju u Siriji

Predsjednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Barak Obama, izrazili su spremnost u telefonskom razgovoru da "intenziviraju vojnu koordinaciju" između dvije zemlje u Siriji, saopštio je Kremlj.
Putin i Obama žele veću saradnju u Siriji
Portal AnalitikaIzvor

"Obje strane su potvrdile spremnost da unaprijede koordinaciju između armija Rusije i SAD u Siriji", navodi se u saopštenju Kremlja, u kojem se, međutim, ne precizira o kakvoj tačnoj koordinaciji je riječ.

Putin je pozvao američkog kolegu da SAD utiču na "umjerene" pobunjenike da se povuku sa područja u rukama sirijskog ogranka Al Kaide, Fronta Al Nusra, i drugih ekstremista koji nijesu obuhvaćeni sporazumom o prekidu vatre u Siriji.

Predsjednici su istakli značaj nastavka mirovnih pregovora pod okriljem UN, koji do sada nijesu pokazali suštinski napredak.

Sirijska vojska proglasila je danas 72-časovni prekid vatre u cijeloj zemlji, što se poklapa sa proslavom kraja mjeseca posta, Ramazana.

U saopštenju vojske se navodi da će "režim tišine" biti primijenjen na cijelu teritoriju Sirije u trajanju od 72 sata od danas u 13.00 po lokalnom vremenu (12.00 po centralnoevropskom vremenu) do ponoći 8. jula.

U tekstu se ne precizira da li se iz primirja isključuju ekstremističke grupe Islamska država i Front Al Nusra.

Primirje koje je uz posredovanje SAD i Rusije stupilo na snagu 27. februara, isključivalo je u oblastima pod kontrolom ekstremista. Međutim, to primirje se na kraju raspalo poslije brojnih kršenja zaraćenih strana.

Putin i Obama razgovarali su i o situaciji na istoku Ukrajine i oblasti Nagorno-Karabaha.

B92

Portal Analitika